PRODULJENA JAVNA RASPRAVA / Zagrepčani na ulicama zbog spalionice na Rebru, Ministarstvo: 'Sve ćete saznati na vrijeme'

Image
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Iz Ministarstva poručuju da oni 'samo provode studiju utjecaja na okoliš' , kako je rasprava u tijeku i da će građani biti 'informirana sukladno propisima'

18.2.2023.
18:20
Lovro Domitrovic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što se stotinjak Zagrepčana okupilo na Maksimiru i prosvjedovalo zbog spalionice infektivnog medicinskog otpada na Rebru oglasilo se i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Image
TISUĆE GRAĐANA NA IZRAVNOM UDARU /

Spalionica infektivnog otpada na Rebru je opasan projekt? 'Ima više razloga zašto je to jako loša ideja...'

Image
TISUĆE GRAĐANA NA IZRAVNOM UDARU /

Spalionica infektivnog otpada na Rebru je opasan projekt? 'Ima više razloga zašto je to jako loša ideja...'

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ne odobrava gradnju, već Uprava za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom u sklopu Ministarstva ocjenjuje utjecaj na okoliš pojedinog projekta kroz postupak procjene utjecaja na okoliš (PUO).

Tek trebaju podnijeti zahtjev za lokacijsku dozvolu

Način provođenja postupka određen je na razini Europske unije Direktivom o procjeni učinaka određenih javnih i privatnih projekata na okoliš, a u Republici Hrvatskoj zakonski je reguliran Zakonom o zaštiti okoliša, Uredbom o procjeni utjecaja zahvata na okoliš i Uredbom o informiranju i sudjelovanju javnosti i zainteresirane javnosti u pitanjima zaštite okoliša. Temeljem odredaba Zakona, PUO se provodi u okviru pripreme namjeravanog zahvata, prije podnošenja zahtjeva za izdavanje lokacijske dozvole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zahtjev Kliničkog bolničkog centra Zagreb Ministarstvo provodi postupak procjene utjecaja na okoliš za zahvat gospodarenja zaraznim medicinskim otpadom u okviru KBC Zagreb.

Dokumentacija dostupna na internetu

Trenutno se provodi javna rasprava o Studiji o utjecaju na okoliš u razdoblju od 30. prosinca 2022. – 20. veljače 2023., a cjelovita dokumentacija dostupna je na internetskim stranicama Ministarstva: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske - Procjena utjecaja zahvata na okoliš (PUO) (gov.hr) (OVDJE) i službenim prostorijama Grada Zagreb, Trg Stjepana Radića 1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom navedenog perioda javnost i zainteresirana javnost može davati mišljenja, prijedloge i primjedbe na navedenu dokumentaciju. Tek po razmatranju svih pristiglih mišljenja, prijedloga i primjedaba javnosti, kao i mišljenja Savjetodavnog stručnog povjerenstva, Ministarstvo će donijeti odluku u navedenom postupku o čemu će javnost biti informirana sukladno propisima", kažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike