Vodoopskrba i odvodnja / Zagrebački vodovod lani se zadužio za 400 milijuna kuna, a po glavnom gradu pucaju stare vodovodne cijevi

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Pred novom gradskom administracijom očito je golem posao

1.10.2021.
8:47
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Opće je poznato kako Zagrepčani plaćaju najveći prirez u zemlji i kako Grad raspolaže s proračunom od čak 14 milijardi kuna godišnje. Unatoč tome, komunalna infrastruktura se, nakon višedesetljetnog neodržavanja, doslovno raspada. Ovog tjedna puknuo je magistralni cjevovod i potopio dio Trešnjevke.

Tragedija je veća kada se ima na umu da se Grad Zagreb prije 14 godina zadužio izdavanjem obveznica na međunarodnom tržištu, za čak 2,25 milijarde kuna, a taj je novac trebao biti utrošen upravo na obnovi komunalne infrastrukture. To se, očito, nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je zanimljivo da je gradsko poduzeće Vodoopskrba i odvodnja (ViO), koje brine o sustavu vodoopskrbe u Zagrebu, krajem 2020. godine od Skupštine Grada dobilo suglasnost za zaduženje od 400 milijuna kuna, također za obnovu i održavanje infrastrukture, piše Telegram.

Riječ je o klupskom kreditu u koji su bile uključene HPB, Este i Hrvatska banka za obnovu i razvitak. Kamata na kredit je 2 posto, a rok otplate 12 godina. Jamac je, naravno, Grad Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
velika šteta /

Nova poplava na Trešnjevci: Uništeni dio Selske za promet će biti pušten tek krajem tjedna

Image
velika šteta /

Nova poplava na Trešnjevci: Uništeni dio Selske za promet će biti pušten tek krajem tjedna

Kredit od 400 milijuna kuna, koji bi trebao poslužiti za investicije, održavanje i proširenje vodovodnog sustava, u visini je od oko 70 posto godišnjih prihoda Vodoopskrbe i odvodnje. Naime, prošlu godinu ViO je imala prihode od oko 553 milijuna kuna, rashode od 595 milijuna kuna, te su završili u gubitku od 41,5 milijuna kuna. 

Usprkos tome što je ViO gubitaš, a infrastruktura koju bi trebali održavati u katastrofalnom stanju, 2018. godine su po nalogu tadašnjeg gradonačelnika Milana Bandića, uz odobrenje Gradske Skupštine, svim dužnicima otpisali dugove do 10 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi možda bio lijep potez, kada bi ViO bila uspješna gradska firma koja zaista ispunjava svoju svrhu. Ovako, ispada da ismijavaju građane koji im uredno plaćaju račune, a zauzvrat vodu dobivaju kroz cjevovode stare 70 i više godine i poplave. Pred novom gradskom administracijom očito je golem posao. Za ozbiljnu rekonstrukciju vodovodne mreže potrebne su godine, a možda i desetljeća, kao i velika financijska sredstva. Jasno je da će biti potrebno restrukturirati i poslovanje Vodoopskrbe, koje će, s obzirom na gubitke u mreži, dodatno povećati gubitke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo