U raljama pravilnika / Zagrebački domovi tjeraju studente? 'Telefonom nam javljaju da se iselimo što prije.' Evo što kažu iz SC-a

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Iz Studentskog centra pak tvrde da je sve bilo po Pravilniku kojeg propisuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja

26.10.2020.
13:50
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Na mail RTL-a stigla je pritužba o tome da su ravnatelji studentskih domova tefonski obavijestili studente koji nisu na nominalnim godinama da moraju napustiti studentske domove, odnosno da su izgubili pravo na mjesto u domu. 

Telefonski im otkazuju smještaj

"Jučer je počela akcija prikrivene čistke i oslobađanja slobodnih mjesta silom u studentskim domovima. Naime, ravnatelji domova u popodnevnim satima nazvali su telefonski studente van nominalnih godina, koje služe za nadoknadu zaostalih predmeta preddiplomskog studija, te im rekli da više nemaju pravo stanovanja u studentskom domu", dojavio je izvor koji je htio ostati anoniman. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprave domova, ali i uprave koje organiziraju smještaj pri Studentskom centru Zagreb putem telefona daju obrazloženje studentima da u prošloj godini, odnosno prvoj godini koja nije nominalna, nisu ostvarili potrebnih 18 ECTS bodove, što je, kako navodi izvor, nemoguće jer se u istim godinama nadoknađuju tek nekoliko obaveznih ispita.

Dodao je i da se od studenata traži da isele u što kraćem roku, po mogućnosti danas u ranim jutarnjim satima. Navodno studentima nije priložena nikakva dokumentacija ili službeno riješenje ove odluke, a ravnatelj inzistira da se sve obavim putem telefona, zbog epidemološke situcije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Korona godina /

Hosteli se okrenuli studentima, ali ni to nije dovoljno: 'U Zagrebu za njih nedostaje 2000 kreveta'

Image
Korona godina /

Hosteli se okrenuli studentima, ali ni to nije dovoljno: 'U Zagrebu za njih nedostaje 2000 kreveta'

"Isto tako je zanimljivo da se na studentima provodi revizija natječaja, zatvorenog 17. kolovoza, koji su u ovom slučaju nakon natječaja izgubili prava, ali se ne provodi za one koji bi nakon završenog natječaja možda ostvarili pravo na subvencioniran smještaj u domu", spominje izvor te dodaje da su studenti pokušali dokazati Studentskom centru da su u krivu, ali su "krajnje nekulturno odbijeni". 

Uz to su im iz SC-a navodno odgovorili pitanjem da kako se studenti uopće usude pitati išta kada im se "naredi" da se isele iz domova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sve je bilo po Pravilniku'

Iz Studentskog centra nam pak govore da su sve odradili prema Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje koje je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.  

"Radi se o tome da kada završi natječaj za subvencioniranje smještaja za studentske domove, a on se provodi u srpnju, mi radimo provjere studentskih prava, sukladno navedenom Pravilniku koji propisuje tko može biti u studentskome domu i pod kojim uvjetima", kazao je za RTL.hr Vlado Levak, pomoćnik ravnatelja SC-a za Smještaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studenti koji su završna godina preddiplomskog studija, ukoliko ne ostvare 18 ECTS bodova, moraju upisati višu godinu, dakle diplomsku razinu, navodi Levak. Stoga sada imaju određeni broj studenata koji moraju otići iz doma.

Natječaj za ostvarivanje prava na studentski smještaj u domu provodi se tijekom mjeseca srpnja. Nakon objave konačne rang liste, kreće useljenje s početkom rujna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na to da akademska godina traje po prilici do 15. listopada, mi tada krećemo s kontrolama da bi utvrdili jesu li oni koji su uselili ostvarili sva potrebna prava", pojasnio je Levak.

Iako je postupak na prvu jednostavan, studenti koji su sada primorani otići iz doma, nisu ostvarili dovoljan broj ECTS bodova da bi dobili prava, ali nisu ni upisali višu godinu, što je uvjet ukoliko se ne ostvari dovoljan broj ECTS-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, tog 15. listopada, do kada je trajala akademska godina 2019./2020. radimo reviziju i vidjeli smo da dio studenata koji je trebao upisati diplomsku razinu studija to nije učinio", rekao je Levak. 

Levak je poručio da su upravitelji studentskih domova poslali pozive studentima da se jave na razgovor, uputili ih u problematiku te im je dan razumni rok da isele iz studentskih domova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo