TUŽIT ĆE MINISTRA ZBOG NEZAKONITE SMJENE: / 'Nitko me nije tako javno osramotio'

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek
12.11.2016.
18:37
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

Razriješeni članovi ogorčeni su načinom na koji su smijenjeni, jer smatraju da su savjesno i dobro radili svoj posao zbog čega su primili brojne pohvale iz zemlje i inozemstva, piše tportal.

Image
TKO JE TOMO MEDVED? /

Novi ministar junak je Ledererovog filma, upravo je on zvao generala JNA Rašetu da spasi ranjenog snimatelja HRT-a

Image
TKO JE TOMO MEDVED? /

Novi ministar junak je Ledererovog filma, upravo je on zvao generala JNA Rašetu da spasi ranjenog snimatelja HRT-a

Prekršeni zakon i procedura

Sutkinja Branka Žigante tužit će ministra jer je, tvrdi, prekršio zakon i propisanu proceduru kako prilikom njihove smjene tako i prilikom imenovanja novih članova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivajući se na svoje zakonsko pravo da smjenjuje i razrješuje članove i njihove zamjenike te zakonom propisane kriterije za smjenu prije isteka četverogodišnjeg mandata, ministar Medved donio je jedinstvenu odluku o razrješenju starih članova i njihovih zamjenika te imenovanju novih članova i zamjenika.

Po Zakonu prije isteka mandata članove Povjerenstva se može smijeniti samo u tri slučaja: na osobni zahtjev, zbog neredovitog i nesavjesnog obavljanja poslova u Povjerenstvu ili zbog nemogućnosti obavljanja poslova u Povjerenstvu iz drugih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini preostali razlog – loše i nesavjesno obavljali svoj posao

Kako nitko od smijenjenih članova nije zatražio da ga se na osobni zahtjev ili zbog drugih obveza razriješi dužnosti, ispada da ih je ministar razriješio jer su loše i nesavjesno obavljali svoj posao, zbog čega se tih 11 ljudi osjeća ogorčeno i osramoćeno. Njima u prilog ide i ranije objavljen podatak da je Povjerenstvo od svoga imenovanja u studenom 2015. do kraja svibnja 2016. kada je privremeno zaustavljen njegov rad, od podnesenih 146 zahtjeva za ostvarivanje prava žrtava seksualnog nasilja u ratu riješilo čak 107 predmeta.

"Nitko me nije ovako javno uvrijedio i osramotio obezvrijedivši moj rad kao ministar Medved, a više od 30 godina radim u sudačkoj profesiji. Ova smjena je i netransparentna i nezakonita", kaže bivša članica Povjerenstva Žigante, sutkinja Visokog prekršajnog suda u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naročito kad smo za svoj rad primali pohvale od međunarodnih i domaćih institucija, a druge zemlje (Libija, Ukrajina, Kosovo, Cipar…) tražile su da im prenesemo naša znanja. No najvažnije su pozitivne ocjene žrtava kojima su terapija i priznavanje statusa puno pomogli. Riješeni predmeti govore o našem predanom radu", objašnjava sutkinja koja iza sebe ima više od 15 godina iskustva u predmetima obiteljskog nasilja. Ona je, kaže, za svoju smjenu doznala preko televizije.

Image

Zbog svega navedenog, sutkinja Žigante planira podignuti upravnu tužbu protiv ministra. 'Nije mi u interesu da me se vrati u Povjerenstvo, jer nakon svega što nam je napravljeno nema se smisla vraćati. Želim da mi se ministar javno ispriča zbog sramote kojoj me je izložio i kao sutkinju te kao osobu', istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I drugi smijenjeni članovi istaknuli su kako se osjećaju poniženo i ogorčeno zbog nedostatka komunikacije i načina na koji ih je ministar razriješio dužnosti - nije im jasno obrazložio čime su to zaslužili, odnosno kakve su greške i propuste učinili u svom radu.

U lipnju im je Ministarstvo do daljnjega odgodilo održavanje redovitih sjednica. Već tada su pokušali uspostaviti komunikaciju s ministrom i objasniti mu koliko je za ostvarivanje prava žrtava ratnog silovanja važan nesmetan rad Povjerenstva. Te nesretne žene i muškarci više od 20 godina čekaju barem nekakav vid pravde za traume kojima su u ratu bili izloženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali ministar je uoči rujanskih izvanrednih izbora dužnosti razriješio šestero članova i petero njihovih zamjenika te umjesto njih imenovao nove ljude. Navodno su tijekom tog tromjesečnog zastoja u rješavanju zaprimljenih predmeta propušteni rokovi za nekih desetak predmeta, što je uznemirilo neke podnositelje zahtjeva. Žrtve su tražile informacije strahujući hoće li se pozitivno riješiti njihovi zahtjevi.

Osim što je nezakonita, Medvedova operacija smjene navodno je izvedena prilično šlampavo i protivno propisanoj proceduri i rokovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi bez potrebnog iskustva

Novoimenovani članovi također su osobe koje udovoljavaju kriterijima stručnosti, no oni nažalost nemaju potrebno iskustvo u radu sa žrtvama ratnog silovanja, seksualnog nasilja ili općenito nasilja.

Primjerice, nova predsjednica Povjerenstva Željka Žokanj, ministrova savjetnica, po struci je pravnica. Ona je na mjesto Medvedove savjetnice došla iz kadrovske službe Ministarstva pravosuđa. Ranije je također radila na pravnim poslovima u Ministarstvu branitelja, ali prema našim informacijama, nema iskustva u radu s ratnim žrtvama nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva branitelja nisu komentirali ponašanje ministra.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo