Dobili rješenje o otpisu duga, pa im 'sjeli' na plaću

Zagrebački bračni par Križić našao se na Linićevoj listi srama zbog duga, koji je još prije 21 godinu trebala platiti tvrtka koja im je prodala stan.

10.9.2012.
8:57
VOYO logo

Zagrepčani Kata i Zdravko Križić nalaze se među 82 tisuće građana na listi srama ministra Slavka Linića. Porezna ih tereti za približno 43 tisuće kuna poreznog duga čiji korijeni sežu u daleku 1991., a zbog čega se taj bračni par nalazi na rubu egzistencije i već dva mjeseca obija pragove ne samo poreznika nego i banaka i odvjetnika.

Žele im naplatiti porez koji treba platiti prodavatelj stana

Križići su 1991. pomoću dva kredita kupili stan u zagrebačkoj Dubravi od jedne tuzlanske tvrtke. No, i na stan i na prodavatelja već bi bili, kažu, zaboravili da ovo ljeto u tvrtku u kojoj je Križić zaposlen nije stigla ovrha i nalog da mu dug obustave od plaće. Riječ je o stanu koji je obitelj prodala godinu dana nakon što ga je kupila. Tvrde kako su i pri kupnji i pri prodaji poreznim vlastima uredno dostavili sve potrebne dokumente, te da su platili sve obveze koje su preuzeli na sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porezna im je još 2007. poslala rješenje kojim traže plaćanje poreza na promet nekretnina po prvom kupoprodajnom ugovoru prema. Riječ je o porezu koji trebao platiti prodavatelj, tuzlanska tvrtka. No, kako je Porezna uprava utvrdila da ta tvrtka nije podmirila svoju obvezu, prebacili su je na Križiće, piše Večernji list. Kad je stiglo prvo rješenje, Križić kaže da su krenula objašnjenja, tumačenja, žalbe, molbe. Obitelj je angažirala i odvjetnika kako bi se probili kroz porezne propise. Nakon dvije godine konačno im je stiglo i drugo rješenje i to o otpisu duga.

Ludilo ipak bez kraja

"Supruga i ja bili smo sretni misleći da je ludilo napokon prestalo sve do prije nekoliko tjedana. Sjeli su mi na plaću, unatoč tome što dug nije moj, unatoč tome što je dug u apsolutnoj zastari i činjenici da su mi izdali rješenje o otpisu duga", kaže Zdravko Križić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Banka mi je ukinula dopušteni minus uz pomoć kojeg sam preživljavao. Na kući imam dvije hipoteke. Dospio sam u situaciju u kojoj se teško snalaze i odvjetnici i porezni savjetnici", požalio se Križić dodajući da na svoju žalbu na to rješenje još nije dobio odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo