ZAGREB UKIDA SVAKODNEVNE PRESICE, A IMA 705 NOVIH SLUČAJEVA: / 'Brojevi su ogromni, ako se ne budemo držali mjera, bit će još gore'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Iako je u Zagrebu tijekom protekla 24 sata testirano 1935 uzoraka, iz Stožera civilne zaštite pozvali su na povećanje kapaciteta za testiranje u cijeloj Hrvatskoj,

22.10.2020.
11:39
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je jutros ravnatelj zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar obznanio kako je u metropli zabilježeno 705 novih slučajeva zaraze, na konferenciji za medije članovi gradskog stožera izvijestili su o detaljima.

"U 'Štamparu' je 1935 testirano, 705 novih slučajeva, 988 osoba poslano je u samoizolaciju. Još 52 epidemiološke obrade su u tijeku. Sinoć smo zaprimili još podataka o osobama koje su testirane 19. i 20. listopada. Situacija je vrlo ozbiljna i trebalo bi razmatrati promjenu strategija oko praćenja. I dalje je glavni uzrok zaraze kontakti s pozitivnom osobama te obiteljska okupljanja, ali za veliki broj niti ne znamo kako su se zarazili, lokalna transmisija je velika i moramo poštivati mjere", rekla je zamjenica ravnatelja Zavoda Sandra Šikić te dodala kako je potrebno povećanje kapaciteta za testiranje u cijeloj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga se planira uvesti novi punkt za testiranje u Novom Zagrebu, no zabrinjva što su uzorci uzeti 19. listopada i dalje na čekanju: "Brojevi su ogromni, onog trenutka kad mi dobijemo podatak o pozitivnoj osobi, pristupa se obradi. Mi smo internom raspodjelom sve djelatnike stavili u funkciju praćenja pozitivnih. Nije isto obrađivati 300 dnevno ili 30. Apel ljudima je dok čekaju nalaz ili da im se javi epidemiolog da poštuju mjere izolacije da i kod kuće se udalje od ukućana i da ne idu na posao", rekla je.

Image
'AKO OVAKO NASTAVIMO BIT ĆE I GORE'; Šostar: /

'U Zagrebu rekordnih 705 slučajeva zaraze. Plaćamo danak našem neozbiljnom ponašanju'

Image
'AKO OVAKO NASTAVIMO BIT ĆE I GORE'; Šostar: /

'U Zagrebu rekordnih 705 slučajeva zaraze. Plaćamo danak našem neozbiljnom ponašanju'

Zaraza u domovima za starije

Zaraza se probila i u domove za starije osobe. "Dvadeset je u gradskim domovima, jedan u privatnim. Ukupan broj je 26 i oni su iz dvaju gradskih domova. Od 26, osmero ih je na bolničkom liječenju, zasad su stabilno, a 18 ih je asimptomatsko. U samoizolaciji je 47 korisnika, imamo trenutačno 19 pozitivnih djelatnika i 46 djelatnika u samoizolaciji kojima je osnivač Grad Zagreb", izvijestila je Šikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planira se i ponovno mobiliziranje Arene. "Svi objekti Grada Zagreba mogu se svakog trenutka spremiti za potrebe zaraženih osoba. Još nije mobilizirana, to je u ingerenciji Ministarstva. Ali spremna je, bude li potrebe, u vrlo kratkom roku. Nadamo se da neće trebati, ako se pridržavamo mjera neće nam trebati", poručeno je.

Nema svakodnevnih konferencija

Zagrebački stožer više neće imati svakodnevne konferencije za medije, već samo ponedjeljkom i petkom, zbog čega su odgovorni još jednom apelirali na građane da poštuju mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Maksimalno se trebamo uozbiljiti i držati svih mjera. Nosite maske, držite distancu i higijenu. Ako se ne budemo držali mjera, situacija će biti još gora", rekao je Šostar, dok je pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč dodao: "Nije dobro. Izrazito je važno držati se mjera. Pozivamo sugrađane da se u skladu s tim ponašaju."

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo