U stan im se uselili stršljenovi i svili gnijezda

U stan jedne obitelji u zagrebačkim Ravnicama su se u prozore, odnosno kutije od roleta, naselili stršljenovi, koji su tamo napravili čak dva gnijezda.

14.8.2012.
17:42
VOYO logo

Obitelj je u svom stanu na četvrtom katu opasne podstanare imala duže vrijeme. Nakon što su otkrili da im iz prozora u stan ulaze stršljenovi pozvali su Službu 112, koja je potom obavijestila Pčelarsko dežurstvo.

"Ove gradske pčele zovemo 'purgerice' jer ih ima jako puno. U Hrvatskoj imate tri ekotipa pčela: mediteranski, nizinski – panonski i planinski. I mi smo prije par godina za ove gradske pčele rekli da je to gradski ekotip i s obzirom da ih ima najviše u Zagrebu nazvali smo ih Zagrepčanke – purgerice. Purgerice dislociramo na pčelinjake iako im je najdraže biti u gradu. Imamo nekoliko lokacija u gradu Zagrebu na kojima su pčelinjaci koje nitko ne liječi i u izvrsnom su stanju i kondiciji, a jedna od lokacija je i jedan dimnjak na trgu bana Jelačića", rekao je za portal MojZagrebDamir Rogulja, predsjednik udruge Pčelinjak i voditelj projekta Dežurstva pčela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, ako u svom domu naiđete na stršljenovo, osinje gnijezdo ili pčelinjak pozovite Službu 112 ili Policiju 192, a oni će kontaktirati volontere iz Pčelarskog dežurstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo