Zagreb pride osiguravat će 1.500 policajaca

'Naša borba i otpor svakom fašizmu, nacionalizmu, rasizmu, mačizmu, heteroseksizmu i nasilju nije završena.

18.6.2011.
11:27
VOYO logo

Povorka ponosa LGBTIQ osoba danas će 10. put proći ulicama Zagreba i time svečano zatvoriti prvo desetljeće ponosa i borbe za LGBT prava u Hrvatskoj, te otvoriti prostor temama koje dolaze.

"Naša borba i otpor svakom fašizmu, nacionalizmu, rasizmu, mačizmu, heteroseksizmu i nasilju nije završena. Pred nama je desetljeće - naših drugih deset – zrelosti, rasta i novih pobjeda. Pravo da se naše ljubavi i naše životne zajednice priznaju i definiraju zakonima još nije ostvareno, ali i ta je pobjeda pred nama. Jer Hrvatska će biti katolička kao Španjolska", poručuju organizatori Zagreb pridea 2011.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljanje će započeti u 14 sati na Trgu žrtava fašizam. Sat vremena kasnije Povorka ponosa će krenuti trasom: Račkoga – Trg hrvatskih velikana – Jurišićeva – Trg bana Jelačića – Ilica – Gundulićeva – Varšavska – Ulica Petra Preradovića – Teslina – Trg Nikole Šubića Zrinsko. Po dolasku u park Zrinjevac održat će se javni skup pod nazivom "I budućnost je naša".

Nakon nasilja kojem su izloženi u Splitu, organizatori Zagreb pridea 2011. apelirali su na ministra Tomislava Karamarka i Policijsku upravu zagrebačku da poštivaju zakone RH, te napominju da će "ukoliko zaore fašistički zborovi, bude urlalo 'Ubij, ubij pedera!' i 'Pedere u logore' smatrati odgovornim Ministra unutrašnjih poslova i policiju koji su dužni spriječiti diskriminaciju i govor mržnje i postupati po zakonima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svako djelo s elementima nasilja bit će tretirano kao kazneno djelo

"Spremni smo privesti svakog izgrednika. Svako djelo s elementima nasilja bit će tretirano kao kazneno djelo počinjeno iz mržnje", najavio je, pak, glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec ne želeći otkriti koliko će ludi angažirati na osiguranju, ali je naznačio kako će ih svakako biti više nego u Splitu. Jutarnji list, pak, neslužbeno doznaje da će u izravnom i dubinskom osiguranju sudjelovat će 1500 policajaca.

Policija će prije početka Zagreb Pridea detaljno pregledati cijelu trasu, te će legitimirati i provjeriti sumnjive osobe. Građani koji budu imali predmete pogodne za fizički napad, bit će preventivno privedeni u policijske postaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povorku ponosa podržavaju predsjednik Ivo Josipović, Ured za ravnopravnost spolova RH te pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik. Svoj dolazak su najavili HNS-ovci Radimir Čačić i Vesna Pusić, te SDP-ovac Šime Lučin.

specijal-201012070191004-Pride

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201106170345006 arti-201106170621006 arti-201106170089006

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo