otkrila nam i prognozu / Zagreb okupio meteorologe iz svih dijelova svijeta: među njima bila i naša Dunja Mazzocco Drvar

Svaki nas dan informiraju i rijetki su oni koga njihove informacije i prognoze ne zanimaju - 50-ak stručnjaka iz cijelog svijeta okupilo se u Zagrebu na međunarodnom skupu o sezonskim - odnosno dugoročnim prognozama

21.11.2017.
18:53
VOYO logo

Danas se u Zagrebu održava međunarodni skup meteorologa. Među njima je i RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar koja će udružiti svoja znanja s kolegama i analizirati različite vremenske parametre. Donijet će i utemeljenu prognozu za nadolazeću zimu.

"Teško je točno znati gdje će pasti ovaj papir kao i predvidjeti vrijeme", Jean-Pierre Ceron, Svjetska meteorološka organizacija.

Ali uspoređivanjem i analizom različitih vremenskih parametra dobije se dugoročna vremenska prognoza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani iz svoje perspektive misle da sezonske prognoze služe kao i kratkotrajne za planiranje njihovog osobnog događaja, kada će uzeti ljeti godišnji odmor ili hoće li kad imaju svadbu padati kiša", Dunja Mazzocco Drvar, meteorologinja RTL-a.

Možda se po njima ne može isplanirati datum ljetovanja ili zimovanja, ali sezonske prognoze mogu pomoći u štednji novca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu se primjeniti za upravljenje vodoopskrbom, planiranje turističke sezone, korištenje vjetroelektrana", dodaje francuski meteorolog Ceron. 

"Surađivali smo s ljudima iz toplana i dali procjene kakva će biti zima. I kad smo im za 2006-7. godinu dali procjene, rekli su da su bile uštede od 30% goriva za grijanje", Branko Bijelić, Hidrometeorološki zavod Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako neki od njih već predviđaju blagu zimu - kakva će ona biti, meteorolozi će objaviti u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo