ZAGREB ĆE ZAMIJENITI ČAK 51.000 LAMPI JAVNE RASVJETE: / Nove lampe imat će senzore i kamere, a evo koliko ćemo to sve platiti

Image
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Akcijskim planom je predviđeno da bi nove lampe trebale biti opremljene senzorima i kamerama koji će pratiti onečišćenje i kvalitetu zraka, buku,

4.2.2020.
17:57
Borna Filić/PIXSELL
VOYO logo

Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba za sjednicu Gradske skupštine u četvrtak pripremio je ambiciozan Akcijski plan izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije sustava javne rasvjete. Planom je predviđena zamjena 51.000 zastarjelih lampi novima, opremljenim senzorima i kamerama, koje će biti povezane s uslugom "smart city" te će moći mjeriti onečišćenje i kvalitetu zraka, buku, raspoloživost parkirališnih mjesta i brojnost ljudi ili prometa. Njima će se upravljati iz nadzornog centra koji će upravljati i regulirati cijelim sustavom javne rasvjete.

Širi projekt rekonstrukcije sustava javne rasvjete

Akcijski plan kojim je to predviđeno, dio je šireg projekta, nazvanog "RePubLEEc", koji je financiran putem Europske investicijske banke, odnosno europskog programa tehničke pomoći ELENA. Osim novih lampi, Zagreb bi u sljedećih 15 godina trebao dobiti i nove stupove javne rasvjete te dijelove podzemnih vodova, a predviđeno je i premještanje mjernih polja iz transformatorskih stanica i rekonstrukcija jednog dijela postojećih ormara javne rasvjete, doznaje Večernji. Razlog za tako sveobuhvatan projekt je zastarjelost izvora svjetlosti, odnosno žarulja koje čine današnju javnu rasvjetu u metropoli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sukladno Uredbi komisije Europske unije 245/2009, Republici Hrvatskoj zabranjuje se uvoz visokotlačnih živinih izvora svjetlosti i zamjenskih visokotlačnih natrijevih izvora svjetlosti od svibnja 2015. godine, dok se do isteka zaliha dopušta trženje. Prema navedenim podacima, održavanje rasvjetnih mjesta izvedenih sa zamjenskim visokotlačnim natrijevim izvorima svjetlosti bit će otežano, odnosno po isteku zaliha navedeni izvori svjetlosti neće biti dostupni. Prema provedenoj analizi na temelju prikupljenih podataka iz energetskih pregleda, veći broj postojećih svjetiljki (oko 66 posto) zbog znatne emisije svjetla iznad horizontalne ravnine svjetiljke nije sukladan odredbama Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja te će se, sukladno odredbama zakona, morati modernizirati u sljedećem razdoblju", stoji u Akcijskom planu.

Sve prepušteno privatnicima

Projekt će se odvijati u tri faze, a cjelokupna investicija teška je 1,1 milijardu kuna. No, zamjena javne rasvjete ne bi trebala biti na teret građana. Naime, predviđeno je financiranje Ugovora po energetskom učinku, po preporuci Europske investicijske banke, što znači sklapanje ugovora s privatnom tvrtkom koja će se obvezati projektirati, financirati i izvršiti sve radove te jamčiti za ugovorene standarde za vrijeme trajanja ugovora. U Gradskoj upravi ističu kako tim modelom nije potrebno uvoditi druge izvore financiranja te da se novac za projekt prikuplja iz predviđenih energetskih ušteda i ne utječe na zaduživanje Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ako se pita Odbor za kontrolu pri Gradskoj skupštini, to nije dobar način upravljanja infrastrukturom. Predsjednik odbora, SDP-ov Zvane Brumnić smatra da bi rasvjetom trebala upravljati gradska tvrtka, a ne privatna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo