cvat zagreba prije 28 godina / Zagija smo obožavali, za Hrkija nitko ne zna: usporedili smo Univerzijadu 1987. i skorašnje Europske igre mladih

Dok nekadašnju Univerzijadu u Zagrebu i nakon 30 godina pamtimo i po njezinoj maskoti i po velebnim sportskim objektima, nadolazeće Europske sveučilišne igre dolaze gotovo nečujno

4.7.2016.
22:55
VOYO logo

Studenti sportaši iz cijele Europe uskoro se nalaze u Zagrebu i Rijeci na Europskim sveučilišnim igrama. Za devet dana 5.000 studenata iz 41 zemlje na Europskim sveučilišnim igrama u Zagrebu i Rijeci dočekat će Hrki. Prije 28 godina studente sportaše iz cijelog svijeta u Zagrebu je dočekivao Zagi. 

Povijest Zagreba mnogi će s pravom podijeliti na onu prije i poslije Univerzijade. Taj veliki sportski događaj zapravo je bio genijalni građevinski pohvat koji je zauvijek promjenio lice grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada, početkom 80-ih, KK Cibona bili su europski prvaci, a čak nisu imali niti svoju dvoranu. U sklopu projekta Univerzijade Cibona je dobila svoju dvoranu, a kasnije, na samom otvorenju Univerzijade 1987. godine, sportski plamen upalio je baš Dražen Petrović.

U samo tri godine izgrađeno je šest potpuno novih školskih dvorana s tribinama. Izvedena je adaptacija 17 školskih dvorana, zatim dvorane Kutije šibica, pa Doma sportova, stadiona Dinamo, starog bazena na Šalati. Obnovljeni su studentski domovi u Cvjetnom naselju i na Savi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja vam ne mogu reći točno koliko je ljudi radilo. Ja vam mogu reći da je moj sektor za izgradnju imao ukupno 19 djelatnika, zajedno sa mnom. Nas 19 je vodilo kompletnu igradnju objekata za potrebu Univerzijade i konstrukciju postojećih objekata", kazao je Mirko Orešković, direktor Sektora za izgradnju Univerzijade 1987. 

Jedna od najvećih građevina koja je izgrađena zbog Univerzijade je Rekreaciono-sportski centar Jarun. Na svečanom otvorenju bilo je više od 70.000 građana koji pamte kako je tadašnji Trg Republike bio zatvoren godinu dana zbog promjene asfalta u granitne kocke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Zagreb dobio novi autobusni kolodvor, novi ulaz u Zagrebački Velesajam, stara zgrada uređena je u muzej Mimara, dobili smo kazalište ZKM, a dovršen je i tramvajski prsten u Novom Zagrebu. U gradu su otvorena tri nova hotela i 80 novih dućana.

Sve to dočekat će nove mlade sportaše na ovgodišnjim sveučilišnim igrama. Organizator je svjestan da je genijalnom nasljeđu Univerzijade nemoguće parirati .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Okolnosti su bile takve kakve jesu, ali mi smo napravili nešto drugo. Povukli smo više od 400 milijuna kuna iz fondova EU, za izgadnju studenstkog doma u Rijeci od 750 kreveta i obnovu dva studentska doma Sava i Cvjetno naselje", istaknuo je predsjednik Europskih sveučilišnih igara Zrinko Čustonja. 

Dodaje kako će Hrvatska zaraditi na PDV-u. Naime, 1987. PDV je iznosio 17 posto. Posebnim zakonom određeno je da pola od naplaćenog PDV-a na sve poslove sklopljene za Univerzijadu - ide Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je tada praktički pokrilo sve troškove Univerzijade, i još nam je ostalo para za održavanje postojećih projekata u narednih nekoliko godina", naglasio je Mirko Orešković.

Procjenjuje se da je na Univerzijadu utrošeno više od otprilike tri milijarde današnjih dolara. Samo na Zagijevom liku zarađeni su deseci milijuna. Gotovo je nevjerojatno da se radi o dvostrukom manjem natjecanju od Europskih sveučilišnih igara kojima ćemo biti domaćini od  12. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gost Direkta nekadašnji visoki sportski funkcioner i legendarni košarkaški trener Mirko Novosel, koji je bio direktor zagrebačke Univerzijade, prepričao je kako je Zagreb uopće postao domaćin jednog takvog sportskog događaja 1987. godine. Pogledajte u videu što nam je još otkrio!

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo