preživio nemoguće / Zadranina pregazio gliser: 'Prvo su gledali šta je s motorom, tek onda su mene vidjeli'

Image
Foto: ILUSTRACIJA/Sanjin Strukic/PIXSELL

Na 10-ak metara od obale udario ga je gliser na kojem je bilo troje čeških državljanina

9.10.2018.
17:23
ILUSTRACIJA/Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Zadarski podvodni ribolovac krajem kolovoza preživio je nemoguće - udar gliserom. Ovog iskusnog morskog vuka sekunda je dijelila od katastrofe na mjestu Soline na Dugom otoku. Na 10-ak metara od obale udario ga je gliser na kojem je bilo troje čeških državljanina, a 44-godišnji Danijel zadobio je teške ozlijede.

"Dvije sekunde prošle su od trenutka kad san ugleda gliser kako juri ravno na mene do momenta kad me udarija i iskida. Adrenalin me preplavija i puka u trenu, sve mi je izgledalo usporeno, kao u filmu 'Matrix'... Morao sam u jednoj sekundi donijeti odluku koja bi mi možda mogla spasit život, šta napravit, u koju se stranu bacit, di i kako zaronit... Milijun razmišljanja puklo me u toj jednoj jedinoj sekundi, odlučija sam zaronit u kolut naprid, spasit glavu da je propeler ne dohvati", prisjetio se Danijel za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S prijateljem je išao na puntu vidjeti ima li zubataca. No, kako ih nisu pronašli, počeo se vraćati nazad prema gumenjaku koji je bio uz samu obalu. Tada se sjetio jednog kamena gdje je uhvatio oradu od kilu i pol. Taj kamen je pregledao samo s jedne strane, ali ne i s druge pa je ipak odlučio zaroniti.

"Bio je zaron uz samu obalu, dok sam se pripremao na površini u jednom sam trenutku, na samo desetak metara od sebe, vidija provu koja glisira na mene! Samo san provu vidija, to znači da je iša ravno na mene!", ispričao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propeler ga je isjekao, a najviše su stradala rebra.

"Osjetija sam nevjerojatnu bol u donjem dijelu leđa. Znao sam da me iskida propelerom, mislija sam da mi je sve otvoreno, da je gotovo... Ruka mi je bila otvorena do kosti, kolino isto, zarizalo mi je bedrenu kost, stradale su tetive na laktu, prsti, a tek rebra..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da je u naletu propelera pukao komad olova od kila koji je imao na sebi, a da nije bilo tog olova otišli bi mu prsti, šaka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ko zna kako bi me još izrezbarija da me to nije spasilo. Tijelo mi je bilo toliko rasparano da sam mislija da neću preživjet, da mi nema spasa. Da je to "taj dan". Ili da ću, u najboljem slučaju, ostat invalid za cili život."

Mnogi su ga pitali je li imao bovu sa sobom, na što im je Danijel, koji inače ima 30 godina staža, odgovorio da je imao svu propisanu signalizaciju, no što bi bilo da je riječ o "običnom" plivaču koji se kupao uz obalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslije su mi priznali da nisu ništa vidili. Kad su me pukli, prigazili, prvo su pogledali šta im je s motoron, tek onda su me vidjeli, jer od bola nisam imao snage ni kriknuti. Za život mi je važno bilo da se vrate po mene i pomognu mi."

Za vožnju tako blizu obali kazna je od jedne do osam godina zatvora, no troje mladih Čeha dobilo je samo uvjetnu kaznu. Danijel je policiji rekao da su Česi glisirali brzinom od 20-ak čvorova na 10 do 14 metara od obale, no oni su tvrdili da su ga udarili sto metara od obale. Što također nije po propisima. Također su se branili da su išli brzinom od 12 čvorova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine 3.577 Čeha je dobilo dozvolu za upravljanje brodicom. Ovo je pomalo zabrinjavajući podatak, kojem se čude i sami češki mediji, jer je riječ o 3.577 "riječnih plivača" koji odjednom mogu upravljati brodicama na Jadranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki dan na zadarskim plažama gledam kako ljudi glisiraju uz same kupače ili panulaju između njih. I toga će bit sve dok ne bude provođenja zakona i kazni od barem 10.000 kuna, bez mogućnosti smanjena kazne", zaključio je Danijel i naglasio da je on preživio zahvaljujući svom iskustvu i spretnosti, što se ne može reći za sve "obične" kupače kojima prijeti ova opasnost. 

Incident s gliserom kod Zadra u Češkoj je izazvao veću pažnju javnosti nego kod nas, a intervju koji je Danijel dao za jedan češki portal bio je drugi najčitaniji tekst tog portala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod njih je to bila puno veća vijest nego kod nas. Kod nas je 'nema veze brate, samo neka turisti dolaze'. Znam da Lučka kapetanija i policija nemaju resurse da budu na svim mogućim mjestima, ali bi bilo u redu da se kazne, kad se određuju, ne umanjuju. Ispadamo neka "liva država" koja svoje zakone ne zna provesti i naplatiti. Nije na meni da sudim Česima, već državi u kojoj živim i koja bi me tribala štitit", istakno je Danijel za Slobodnu Dalmaciju. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo