Zadnji je dan za predaju poreznih prijava

Zadnji je dan za podnošenje poreznih prijava. Oni koji to još nisu učinili vremena za osobnu prijavu imaju do 19 sati u ispostavama Porezne uprave.

1.3.2010.
11:23
VOYO logo

Porezne prijave lanjskog dohotka do sada je predalo oko 726 tisuća ljudi od njih 1,1 milijun, koliko ih očekuju poreznici, koji prognoziraju da će broj prijava, iznos i dinamika povrata biti na lanjskoj razini, kada su građani dobili 1,8 milijardi kuna povrata.

Samo se prijavama može ostvariti pravo na olakšice od maksimalno 12.000 kuna neoporezivog dohotka za uplaćene premije životnog osiguranja s obilježjem štednje, dopunskog i dodatnog zdravstvenog te dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, za izdatke za zdravstvene usluge i ortopedska pomagala, stambene potrebe (investicijske olakšice, gradnju i kupnju prvog stana u životu gotovinom ili kreditom te plaćenu podstanarsku najamninu).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obvezu prijavljivanja imaju građani koji su primali dohotke kod više poslodavaca istodobno, oni koji su primali inozemne dohotke (za mirovine iz inozemstva ne moraju se podnositi), obrtnici i svi drugi 'samostalci', pomorci u međunarodnoj plovidbi, oni od kojih su poreznici zatražili da naknadno plate porez na dohodak, te građani čiji poslodavci nisu plaćali predujmove poreza, piše Slobodna Dalmacija.

Propuste li u roku predati prijavu oni koji to moraju učiniti, mogu računati na kazne od 5000 do 500.000 kuna, dok građani koji su ih htjeli dobrovoljno predati radi olakšica neće dobiti kaznu, ali mogu zaboraviti na povrat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za one koji se pitaju prijavljuje li se krizni porez na plaće, odgovor je da se taj namet smatra konačno plaćenim porezom, što znači da se ne prijavljuje u godišnjoj prijavi.

Ove godine u prijave treba umjesto MBG-a upisivati OIB, a za korištenje olakšice za dopunsko zdravstveno osiguranje ne treba prilagati potvrdu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje o visini uplaćenih premija jer je HZZO te podatke dostavio poreznicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo će oni koji prvi put traže olakšice na kamate za stambene kredite za kupnju i gradnju prvog stambenog prostora u životu te investicijsko održavanje morati dostaviti sve potrebne dokumente (presliku ugovora o namjenskom kreditu, presliku osobne, dokaz o prebivalištu, kopiju ugovora o kupnji, pisane izjave da će se trajno useliti u taj objekt, da nemaju u vlasništvu nekretnine u zemlji i inozemstvu...).

Oni koji su lani koristili te olakšice prijavama trebaju priložiti samo potvrdu banke o plaćenim kamatama, izvorne građevinske situacije ili račune registriranih izvođača radova i usluga, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201002150021006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo