'EVO GDJE VAM JE NAJBLIŽI JAVNI BILJEŽNIK...' / Škola traži bjanko zadužnicu od 5000 kuna od roditelja djece koja žele jesti u školi: 'Je li moguće da je ovo legalno?!'

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL /Ilustracija

Potez je podijelio javnost - s jedne strane škola koja nema nikakav mehanizam naplate se mora osigurati, no s druge strane nekoj djeci, osobito iz onih obitelji kojima je jelo u školi ozbiljan izdatak, ručak u školi je često jedini obrok

3.9.2022.
11:00
Dusko Marusic/PIXSELL /Ilustracija
VOYO logo

Na stranici Osnovne škole Krune Krstića Zadar stoji kako će roditelji morati donijeti potvrđenu bjanko zadužnicu na iznos od 5 tisuća kuna kako bi njihov školarac jeo u školi. 

"Prehrana u školi započinje 12. rujna 2022. godine pod uvjetom da roditelj tijekom prvog tjedna potpiše ugovor. Na potpisivanje ugovora za marendu i/ili za ručak roditelj dolazi u školu s potvrđenom bjanko zadužnicom kod javnog bilježnika na iznos do 5.000,00 kn (663,61 EUR), što je inače najmanji mogući iznos bjanko mjenice", navela je škola. Istaknuli su i kako ovjera bjanko zadužnice košta 135 kuna te kako je se može ovjeriti kod bilo kojeg javnog bilježnika. Također, naveli su tko je školi najbliži javni bilježnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji i mogućnost avansnoga plaćanja po polugodištu i u tom se slučaju ostvaruje 10% popusta po svakom polugodištu. Također postoji i mogućnost avansnoga plaćanja na godišnjoj bazi, uz 20% popusta. U slučaju avansnoga plaćanja po polugodištu ili po godini nije potrebna bjanko zadužnica. Ukoliko roditelj redovito izvršava svoje financijske obaveze prema školi, bjanko zadužnica se neće aktivirati i ona se vraća roditelju po završetku učenikovog pohađanja škole" piše škola. 

Marenda 9, a ručak 29 kuna

U novoj školskoj godini, cijena marende bit će 9 kuna, a ručka 29. Svaki učenik od 1. do 8. razreda, kako je istaknuto, može primati samo marendu, samo ručak ili i marendu i ručak. Odluka ove zadarske škole proširila se i društvenim mrežama pa je tako Sena Puhovski iz Psihološkog centra za djecu i obitelji navela:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U našoj zemlji ima gladne djece, to znamo, a sada će ih biti još i više jer nekima je obrok u školi ujedno i jedini". Dok se dio korisnika složio s njom kako je odluka suluda, bilo je i onih koji su istaknuli kako se škole moraju osigurati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedino rješenje je besplatan obrok za sve

"Ja stvarno nisam sigurna je li ilegalno. Slažem se da je užasno i da stavlja i roditelje i djecu u groznu poziciju. S druge strane situacija s prehranom u školi je takva da kada roditelji ne plaćaju, ravnatelji nemaju načina za prisiliti ih, a osnivačima odgovaraju za minuse koje proizvode... Evo ne znam kako to riješiti osim besplatnom užinom za svu djecu u osnovnoj školi, koju si očito opet ne možemo priuštiti.", jedan je od komentara.,

" Vazno da zatvorenici besplatno imaju tri obroka i sve beneficije. Valjda su važniji nego djeca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo