ZADAR JE JUČER BIO NAJKIŠOVITIJI GRAD NA SVIJETU: / Nevrijeme otišlo prema Splitu, pogledajte snimku poplave u Ninu

Image

Nakon današnjih obilnih oborina koje su u Zadru i okolnom području uzrokovale velike poplave, objavljeni su podaci o točnim količinama kiše koja je pala.

11.9.2017.
23:04
VOYO logo

Zadar se danas približio rekordu od 1986. godine, kad je na Zemuniku zabilježeno čak 352 milimetra kiše po kvadratnom metru. Danas je tamo zabilježeno 323 milimetra kiše, a u samom Zadru 284.

Čak i na Floridi palo manje kiše nego u Zadru

Zadar je tako, prema podacima Ogimeta koji je mjerio oborine na čak 5889 postaja, najkišovitiji grad u svijetu. Čak je i na Floridi, koju je pogodio uragan Irma, zabilježeno manje milimetara kiše - 218.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među prvih deset najkišovitijih mjesta u svijetu danas je ušao još jedan hrvatski grad. U posljednja je 24 sata u Gospiću palo 120 milimetara kiše po četvornom metru, javlja Istramet.

Očekuje se da će se ciklona i hladna fronta u noći s ponedjeljka na utorak premještati južno Jadranom pa bi obilne kiše moglo biti na području Šibenika, Splita i južnije, javlja Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dramatična snimka iz zraka otkriva razmjere poplave u Ninu

Koliki su razmjeri katastrofe najbolje svjedoči snimka Dalibora Lovrića objavljena na Facebook stranici Croliday.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak oko 20 sati evakuirano je petnaestak radnika Cromarisa i Solane Nin, koji su zbog urušavanja i ulegnuća poplavljene ceste ostali zarobljeni u pogonima, potvrdio je Hini načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije, zamjenik župana Šime Vicković.

"Iako su se ljudi sami organizirali i pokušali se izvući, nismo željeli riskirati da se nekome nešto dogodi te smo u pomoć pozvali pripadnike HGSS-a, koji su napravili svojevrsni ponton i na sigurno izvukli sve radnike", kazao je Vicković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vojska nam stoji na raspolaganju, tu su i vatrogasci te brojni volonteri. Za sutra su dolazak najavili još neki ministri kako bi se sami uvjerili što nam je najpotrebnije," rekao je Vicković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ninu proglašeno izvanredno stanje

Zbog velikih poplava Grad Nin moli sve građane da ako ne moraju, ne izlaze iz svojih domova te izbjegavaju korištenje prometa zbog vlastite sigurnosti.

"Sve službe su na terenu te rade sve što je u njihovoj moći da bi se stanje čim prije normaliziralo. Za sve teškoće možete se obratiti kriznom stožeru u zgradu Doma kulture u Ninu", poručuju iz gradaske uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak se otkazuje nastava u OŠ Petar Zoranić te neće raditi niti dječji vrtić u Ninu.

Građanima koji žive na području stare jezgre Grada Nina (otok) preporučuje se da ne piju vodu iz slavina, pitku vodu mogu preuzeti u zgradi Gradske uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina škola i vrtića u utorak radi normalno; voda i dalje nije za piće

Većina zadarskih vrtića i osnovnih škola radit će u utorak normalno, odlučeno je na sastanku gradskih vlasti s ravnateljima tih ustanova, a iz Kriznog stožera Civilne zaštite upozoravaju stanovnike poplavljenog područja da voda i dalje nije za piće.

Zbog izvanrednih okolnosti, posljedica kišne nepogode koja je u ponedjeljak zahvatila i poplavila Zadar i okolicu, gradonačelnik Branko Dukić i pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić održali su izvanredni sastanak s ravnateljima zadarskih dječjih vrtića i osnovnih škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključeno je kako će većina ustanova u utorak raditi normalno, od osnovnih škola neće raditi OŠ Voštarnica te područne škole OŠ Bartula Kašića (Bokanjac, Poljica, Dračevac Ninski i Žerava). Učenici od 5. do 8. razreda koji putuju iz tih naselja u matičnu školu također neće imati nastavu zbog nemogućnosti prijevoza. Osnovna škola Petra Preradovića u Zadru radit će u dvije smjene.

Gradski vrtići bit će otvoreni i prihvatit će svu djecu, kao i vrtići drugih osnivača, osim vrtića Kocka-kockica i Kockica. Vrtić Kockica će zbog velikih šteta biti zatvoren do daljnjega, a djecu iz tog vrtića, u dogovoru s ravnateljicom, prihvatit će ostali vrtići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krizni stožer Civilne zaštite upozorava da zbog zamućenosti voda i dalje nije za piće i treba je prokuhavati.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo