Poražavajuća istina / Zabrinjavajući rezultati! U Hrvatskoj se opijaju i djeca od 11 godina

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Uspoređujući rezultate anketa provedenih 2010., 2014. i 2018. uočljivi su pozitivni trendovi jer se učestalost opijanja smanjuje, no i dalje smo visoko na listi

29.11.2019.
16:00
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Iako se u Hrvatskoj posljednjih godina smanjuje konzumacija alkohola među maloljetnicima, i dalje smo među 20 posto europskih zemalja u kojima se mladi najviše opijaju, upozoreno je u petak na okruglom stolu o mladima i alkoholu.

"Došlo je do određenog pada u konzumaciji alkohola među mladima u Hrvatskoj u odnosu na 2014. Još nisu poznati podaci za sve zemlje, no bit ćemo i dalje iznad prosjeka, među 20 posto zemalja u kojima se najviše pije, ali na sreću više nismo među prvih pet", naglasila je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin na okruglom stolu u povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnovije istraživanju o zdravstvenom ponašanju mladih "Health Behaviour in School-aged Children" provedeno 2018. pokazuje da se u Hrvatskoj 30,9 posto 15-godišnjaka i 18,7 posto 15-godišnjakinja više puta opijalo.   

U dobi od 13 godina opijalo se 6,7 posto učenika i 3,7 posto učenica. Među djecom u dobi od 11 godina opijalo se 2,4 posto dječaka i 0,4 posto djevojčica, pokazuju podaci za Hrvatsku međunarodnog istraživanja koje se provodi u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, uspoređujući rezultate anketa HZJZ-a provedenih 2010., 2014. i 2018. uočljivi su pozitivni trendovi jer se učestalost opijanja posljednjih godina - smanjuje. 

Istraživanje iz 2014. godine pokazuje da je među 45 zemalja uključenih u to istraživanje Hrvatska na visokom mjestu po opijanju mladih: samo u dvije od 45 zemalja učenici u dobi od 11 i 13 godina češće su se opijali nego u Hrvatskoj. Onih u dobi od 15 godina bilo je više u samo pet zemalja u odnosu na Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavić Šimetin ističe važnost provedbe regulatornih mjera poput zabrane prodaje alkohola maloljetnicima, povećanja cijene alkoholnih pića te osiguranja sredina bez alkohola.

"Mladi koji piju alkohol počinju popuštati u školi, češće se upuštaju u nasilje i u druga rizična ponašanja poput ranih i nezaštićenih spolnih odnosa, ali i u upotrebu drugih sredstava ovisnosti", upozorila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danijela Štimac Grbić, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a, smatra da su pokazatelji za Hrvatsku i dalje izrazito loši.

U strategiji borbe protiv ovisnosti Štimac Grbić poziva da se poduzme niz mjera na državnoj razini, poput povećanja cijena alkoholnih pića, zabrane konzumacije alkohola na javnim prostorima i da se zabrani reklamiranje alkohola. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo