Zabrinjavajući broj građana misli da idemo u krivom smjeru

Istraživanje provedeno među građanima u listopadu je pokazalo da se stanovnicima Lijepe naše malo popravio stav o politici Vlade.

23.10.2012.
19:31
VOYO logo

Istraživanje koje je objavila Nova TV (a koje provodi Ipsos Puls) je pokazalo da 27 posto građana misli da zemlja ide u pravom smjeru (3% više nego mjesec prije), dok 63 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru. Broj neodlučnih se smanjio na 9 posto.

U listopadu se oporavila potpora svim Vladinim politikama. Građani najviše podupiru vanjsku politiku (45 posto), te javne financije i proračun (35 posto potpore). Slijedi gospodarstvo s 33 posto i socijalna politika s 32 posto potpore. Radu predsjednika građani su dali ocjenu 3,44, Vladi 2,56, a Saboru 2,2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već treći mjesec raste potpora SDP-u, a pada HDZ-u

Što se stranaka tiče, SDP u listopadu ima potporu od 29 posto birača, a HDZ potporu od 19 posto. Kod te dvije vodeće stranke zamjetno već treći mjesec raste SDP, a pada HDZ. Laburisti su stali na 10 posto u listopadu, a HDSSB je prešao psihološki prag od 5 posto, te sada imaju 5,1 posto potpore birača. Koalicijski partneri u Vladi HNS su se malo oporavili, te sad imaju 2,7 posto potpore birača, dok HSU ima 2,9 posto potpore.

Lesar i Grubišić imaju veću potporu od premijera

U odnosu na rujan, u listopadu se popravila i potpora vodećim političarima. Tako o predsjedniku Josipoviću pozitivno misli 78 posto birača, premijera Milanovića podupire 51 posto birača, dok šef oporbenog HDZ-a, Tomislav Karamarko, ima potporu samo 27 posto birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ostali političari su u listopadu popravili svoj imidž. Tako je Dragutin Lesar sada na 56 posto potpore, a Ivan Grubišić ima 52 posto. Slijedi Ruža Tomašić koja uživa potporu 41 posto birača, pa Silvano Hrelja i Vladimir Šišljagić koji imaju 30 posto potpore. Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić ima potporu 20 posto birača.

Inače, premijer Milanović povećao je potporu kod svojih birača na čak 91 posto, a zanimljivo je i da svaki drugi birač Laburista misli pozitivno o premijeru. Zamjetan je rast potpore premijeru i među biračima HDZ-a, s 37 posto. Šef oporbe Tomislav Karamarko je također učvrstio potporu kod svojih birača te ga podupire 57 posto birača. No, zanimljivo je i da on ima potporu birača Laburista, koja iznosi 24 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo