ZABRINJAVAJUĆE! / Hrvati od raka umiru mnogo češće nego Europljani, otkriven i razlog crne statistike

Image
Foto: Thinkstock, Jochen Sands

U Hrvatskoj je 10 posto veća smrtnost od raka od europskog prosjeka, pokazalo je novo istraživanje.

5.12.2016.
20:21
Thinkstock, Jochen Sands
VOYO logo

Rak je drugi uzrok smrti u članicama Europske unije, odmah nakon kardiovaskularnih bolesti, i čini 26 posto svih smrtnih slučajeva u 2013. godini, otkrilo je OECD-ovo istraživanje Health at a Glance: Europe 2016 (Zdravlje na prvi pogled: Europa 2016).

Image
ŠOKANTNI REZULTATI: /

Hrvatski školarci piju, puše i drogiraju se češće od svojih vršnjaka u Europi

Image
ŠOKANTNI REZULTATI: /

Hrvatski školarci piju, puše i drogiraju se češće od svojih vršnjaka u Europi

Image
Foto: oecd

U 2013. godini više od milijun i 300 tisuća stanovnika Europske unije umrlo je 2013. od raka, a najviše stope smrtnosti su upravo u Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Slovačkoj i Danskoj, gdje od raka umire najmanje 10 posto više ljudi od europskog prosjeka. Najniže stope smrtnosti od raka su pak na Cipru, u Finskoj, Švedskoj i Španjolskoj - i to najmanje 10 posto niže od prosjeka EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: OECD

Istraživanjem su obuhvaćene i ostale bolesti, poput dijabetesa, astme, demencije gdje po rasprostranjenosti Hrvatska spada u europski prosjek. No, Hrvatska je daleko ispod prosjeka kada su u pitanju spolne bolesti.

I 15-godišnjaci piju i puše

Hrvati, pokazuje istraživanje, češće od prosjeka umiru od karcinoma pluća, debelog crijeva i dojke. Ipak, kada je riječ o novim slučajevima oboljelih od raka, držimo prosjek - najviše ih je u Njemačkoj i Francuskoj, a najmanje novih slučajeva prijavljeno je u Albaniji i Grčkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: oecd

Od karcinoma umire više muškaraca nego žena, a glavni uzrok oboljenja je pušenje. Ne bez razloga - u Hrvatskoj muškarci puše mnogo više od europskog prosjeka, pokazalo je istraživanje, a alarmatno je kako je i u Hrvatskoj i velik broj 15-godišnjih pušača. Po poražavajućoj statistici mladih pušača Hrvatska je među najgorima u Europi, uz bok Bugarskoj i Grčkoj.

Hrvatski tinejdžeri i nesrazmjerno mnogo piju: 15-godišnjaci u Hrvatskoj priznaju kako su se napili najmanje dva puta u životu. Odrasli pak popiju prosječno 12 litara alkohola po osobi godišnje, dok je europski prosjek 10 litara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo