'Za to je pravo izginula moja obitelj u 2. svjetskom ratu'

Iako nije u bitnome sudjelovao u Domovinskom ratu, Vidošević je odlukom ministra Gojka Šuška stanom nagrađen za 'iznimne zasluge'.

22.1.2011.
11:06
VOYO logo

Nadan Vidošević je u jeku rata od MORH-a dobio luksuzni stan u Zagrebu. Iako nije u bitnome sudjelovao u Domovinskom ratu, Vidošević je odlukom ministra Gojka Šuška tako nagrađen za "iznimne zasluge", otkriva Večernji list.

U sličnim slučajevima, nakon što su na drugi način riješili stambeno pitanje, neki su ljudi takve stanove vraćali MORH-u, Vidošević to nije učinio. Štoviše, lani je taj stan prodao za 220.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sve je bilo po zakonu'

"Sve je bilo po zakonu. Ja sam kao ministar gospodarstva uputio zahtjev MORH-u da mi se zamijeni stanarsko pravo iz stana u Splitu za Zagreb. Uostalom, zašto bih se ja odrekao stanarskog prava! I ako hoćete baš znati: za to je stanarsko pravo izginula cijela moja obitelj u 2. svjetskom ratu", komentirao je Nadan Vidošević za Večernji list.

Vidošević je i za Novu TV objasnio kako je više od 20 godina živio s bakom u stanu koji je pripadao Jugoslavenskom stambenom fondu, a koji je kasnije preuzeo MORH. "Nakon njezine smrti ja sam, zajedno s obitelji, naslijedio stanarsko pravo na tom stanu. Dolaskom na mjesto ministra u Zagreb tražio sam zamjenu stana u okviru vojnog stambenog fonda. Ministar obrane mi je kao tadašnjem ratnom ministru zaduženom za vojnu proizvodnju odobrio stan koji je bio po kvadraturi veći, ali je tada odgovarao veličini moje obitelj", ispričao je Vidošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako misli da lokacija na Trnju nije atraktivna, a dodao je i da nije istina kako nije sudjelovao u ratu. "Tijekom napada na Split, moja postrojba je normalno sudjelovala prilikom borbi za Brižine, kaštelanski aerodrom, to je bio sam početak rata", kazao je Vidošević i dodao da je postrojbu napustio na zahtjev svojih suboraca jer je trebao izvući tvrtku iz stečaja.

Idućih dana bit će objavljeni rezultati opsežnog istraživanja o tome kako su javne, političke i vojne osobe dobivale vojne stanove. Naime, uredništvu Večernjaka prije dva mjeseca ponuđena je za objavu kompletna baza podataka o vojnim stanovima u Hrvatskoj dodijeljenima u razdoblju od 1991. do 1996. godine. Osoba koja je dostavila datoteke s četrdesetak tisuća imena zauzvrat nije tražila ništa, niti bi bilo etično da se za takve informacije daje kompenzacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neće biti objavljen potpun popis stanova jer, kako je procijenjeno, time bila učinjena velika nepravda tisućama običnih ljudi, udovica i branitelja koji su po svim zakonskim i moralnim pravilima zaslužili stan.

Vezani članci:

arti-201012170346006 arti-201012270102006 arti-201011100154006 arti-201012310035006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo