ZA SVE ONE KOJI NEMAJU UVJETE ZA MIROVINU: / Mjesečni iznos nacionalne naknade je 800 kuna. Ovo su kriteriji za isplatu...

Image

Uvode se nacionalne mirovine, a dok procjene kažu da je u Hrvatskoj takvih osoba oko 60.000, institut nacionalne mirovine obuhvatit će 19.700 osoba, s tim da će 2022. takvih ukupno biti 21.840

5.3.2020.
14:38
VOYO logo

Iduća godina donijet će dobre vijesti za sve one koji su stariji od 65 godina, a nisu ispunili minimalne uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu. Dakle, uvode se nacionalne mirovine, a dok procjene kažu da je u Hrvatskoj takvih osoba oko 60.000, institut nacionalne mirovine obuhvatit će 19.700 osoba, s tim da će 2022. takvih ukupno biti 21.840, javlja Poslovni dnevnik.

U dvije godine, ova nova socijalna mjera će državu stajati 312 milijuna kuna, što znači da će u 2021. država izdvojiti 132 milijuna kuna i u 2022. 186 milijuna kuna za nacionalne mirovine. O tome govore podaci prijedloga Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe koji je Vlada u srijedu stavila na e-savjetovanje. Zakon bi na snagu trebao stupiti 1. siječnja 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OVO JE NAJVEĆA NEPRAVDA MIROVINSKOG SUSTAVA: /

'Udovice odluče uzeti penziju pokojnog supruga i opet jedva preživljavaju...'

Image
OVO JE NAJVEĆA NEPRAVDA MIROVINSKOG SUSTAVA: /

'Udovice odluče uzeti penziju pokojnog supruga i opet jedva preživljavaju...'

Mjesečni iznos od 800 kuna

Mjesečni iznos nacionalne mirovine bila bi cifra od 800 kuna po korisniku. Prema pisanju Poslovnog dnevnika, osnovni uvjet je da su korisnici hrvatski državljani s navršenih 65 godina života s prebivalište na području RH i to 20 godina neprekidno prije podnošenja zahtjeva. No, tu su i drugi kriteriji propisani Zakonom. Tako je tu i imovinski cenzus u kojem piše "da korisniku i/ili članovima kućanstva prihod ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva, mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije". Uz nacionalnu naknadu korisnici neće moći primati oni kojima je odobrena i zajamčena minimalna socijalna naknada.

Image
Image

06.09.2019., Zagreb - Stariji ljudi.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Isto tako, neće ju moći primati ni osobe kojima je priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi. Niti oni koji su sklopili ugovore o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju neće moći ostvariti pravo na nacionalnu mirovinu. Jedan od važnijih kriterija jest onaj koji kaže da korisnik nacionalne naknade ne može biti osoba koja je korisnik mirovine prema propisima RH ili pak neke druge države. Ipak, uz taj krizerij postoji iznimka pa onda "korisnik prava na mirovinu iz obveznog mirovinskog osiguranja može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu pod uvjetom da se zahtjev korisnika obustavi isplata mirovine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doplatak za pomoć i njegu i invalidnina po socijalnoj skrbi, invalidnina hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji ili ona prema propisima o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata te naknada zbog tjelesnog oštećenja i doplatak za njegu prema propisima iz mirovinskog osiguranja se ne uračunavaju u kriterije. Dakle, naknade koje ne podliježu plaćanju poreza na dohodak ne ulaze u kriterije, piše Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo