Za Jacine stanove stigla 'čak' četiri zahtjeva

Za Vladu su četiri zahtjeva do sada – 'zadovoljavajući odaziv'. Kad građani budu imali više informacija, smatraju, bit će i više zainteresiranih.

23.4.2010.
10:39
VOYO logo

U agenciji su pojasnili da su dva zahtjeva stigla iz Zagreba, jedan iz Splita i jedan iz Vinkovaca, pri čemu su dva potpuna, a ostala dva su vraćena pošiljateljima na upotpunjavanje dokumentacije. Nastavi li APN – u kojem na ovome radi 14 zaposlenih, te komisija sačinjena od petero ljudi – zaprimati zahtjeve građana ovim tempom, do 30. lipnja, dokad je Vlada predvidjela potrošiti za to namijenjenih prvih 32,4 milijuna kuna, bit će potrošeno 3,5 milijuna kuna, odnosno tek nešto više od deset posto sredstava!

Štoviše, ta je namjenska sredstva, 32,4 milijuna kuna, Vlada već prebacila APN-u iz neuspjelog stambenog fonda, kojim su se trebali, krajem 90-ih, financirati tzv. Njavrini stanovi, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o nepotrošenim sredstvima koja su se izdvajala za "Njavrine" kredite, uz pomoć kojih je stambeno pitanje riješilo tek nešto više od 1.200 obitelji.

Na tržištu je sada, pak, desetak tisuća novih, neprodanih stanova, a nastavi li se njihovu prodaju poticati ovim tempom, sakupljeni će novac ponovno morati biti prebačen u neki drugi, uspješniji projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada: Odaziv je zadovoljavajući

S druge strane, model POS-a, u kojem je sagrađeno pet tisuća stanova, značajno je usporen 2004., iako se na POS-ovoj listi samo u Zagrebu nalazi 7.950 zainteresiranih građana.

Kako mali broj zahtjeva APN-u komentiraju u Vladi, natječaj za dodjelu poticaja objavljen je u medijima tek u subotu, odnosno zaprimanje zahtjeva započelo je u ponedjeljak, te su četiri zahtjeva do sada "zadovoljavajući odaziv". Kad građani budu imali više informacija, smatraju u Vladi, bit će i više zainteresiranih. Vlada planira kroz cijelu ovu godinu poticati prodaju stanova, pa ima i vremena za veći interes, zaključuju na Markovom trgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako stoji u natječaju objavljenom u subotu, zajmove će APN odobravati prema vremenu zaprimanja potpunih zahtjeva, a u slučaju konkurencije zahtjeva koji su podneseni, odnosno upotpunjeni istovremeno, prednost imaju zahtjevi za kupnju stanova čija je cijena manja.

Ranilović: Prestrogi kriteriji

Dubravko Ranilović, predsjednik strukovnog Udruženja agencija za posredovanje nekretninama, smatra da će zahtjeva za premijerkine stanove biti, ali ne i navale. Agencije su u ovom procesu isključene, jer stanovi nuđeni preko njih ne mogu dobiti poticaj za kupnju, a kako ističe Ranilović, građani se i kod njih raspituju o državnom zajmu, no nekretnine koje kupuju najčešće ne zadovoljavaju stroge kriterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201004080395006 arti-201003260482006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo