Za snijeg na autu 1000 kuna kazne

Snijeg i zima okovali su gotovo sve dijelove Hrvatske, pa nije zgorega podsjetiti na obaveze i dužnosti građana koje propisuje zakon za ova zimska vremena, kako ne bi platili kazne i do tisuću kuna

21.12.2009.
14:13
VOYO logo

Naime, osim hitne pripreme automobila za zimske uvjete na cesti, vozači moraju svoje automobile očistiti od snijega jer bi u protivnom mogli platiti 1000 kuna kazne. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, zabranjeno je na cestu nanositi tvari koje mogu ometati promet i ugroziti sigurnost prometa, a to npr. može biti snijeg s krova automobila ili teretnih vozila koji se rasprši po cesti i smeta vozačima iza njih.

Kazna za taj prekršaj iznosi 1000 kuna, ali kako su u policiji objasnili za Večernji list, dok snijeg pada teško se može dokazati da netko nije očistio snijeg sa svojega vozila pa se prekršitelji najčešće "prošvercaju" bez kazne. Ali, ako snijeg ne pada, a vozilo nije očišćeno, prepreke za kažnjavanje nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, građani mogu očekivati udarac po džepu ako ne očiste snijeg i led s nogostupa ispred svojih stambenih objekata i poslovnih prostora. Kazna za fizičke osobe je 400 kuna, dok se za pravne osobe kazne kreću od 5000 do 10.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo