FOLK PUNI ARENE / Za rokere je u Hrvatskoj sve manje posla, a mi smo istražili - jesu li narodnjaci ubili rock 'n' roll?

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Za rokere je posla u Lijepoj našoj sve manje. No, zato Arene po Hrvatskoj puni Boban Rajović. Crnogorski turbo folk izvođač, prije nekoliko tjedana napunio je Spaladium Arenu, a idući tjedan to se sprema učiniti i u zagrebačkoj

12.5.2016.
18:05
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Rock and roll ili turbo i pop folk. Nije tu riječ samo o glazbenom opredjeljenju, riječ je o načinu života. Dok će oni skloni rocku folk nazivati primitivizmom, suprotni će tabor rock proglasiti oličenjem sotonizma. Činjenica prva - rock je u posljednje vrijeme najčešće zguran u klubove. Činjenica druga - folk puni hrvatske arene. Zašto? Zato što se to traži.

"To što neki osporavaju moju muziku...pa eto, sama činjenica da sam napunio splitsku Arenu i da ću napuniti zagrebačku Arenu je samo primjer da mladi vole tu muziku i ne vidim apsolutno nikakvu grešku u tome", kaže Rajović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bliskiji je njemu privatno, kaže, rock, ali tim putem je pokušao i nije uspio. No, postoje mladi ljudi koji od svog glazbenog puta ne odustaju.

Stari rockeri tvrde - previše se toga promijenilo da bi rock, onako, punim plućima živio i da bi se izborio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Protiv politike ne može, protiv bankara i financijskog sektora ne može, među mlade ne može zbog interneta. Toliko je mnogo informacija različitih sadržaja i različite kvalitete. Kriterija nema, nema identiteta. Tako da bi rock bio, bio bi alien, legalni alien u sistemu koji danas egzistira", analizira Dado Topić.

Boban Rajović napunio je splitsku Arenu, pred njim je koncert u zagrebačkoj. Vjeruje da će ponoviti uspjeh!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Arena će 20. 5. biti najveća diskoteka u regiji, najveća diskoteka u Europi za sve generacije", poručuje Boban Rajović.

Odmah po susretu on pobija one koji prema pjevačima folk glazbe imaju predrasude. Simpatičan, pristojan, ne zanimaju ga nacionalnosti, važni su, poručuje, ljudi. Istina je da folk spaja inače nespojivo. Mrzitelje nehrvatskog i nesrpskog. Kao da su Djeca cvijeća dok na taktove zajedno dižu ruke. No tužno je što se s prvim zrakama sunca ljubav često raspline. I rock je pokušavao mijenjati društvo. Nije samo zabava, nego stil razmišljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon vijetnamske traume, koja je postala skoro pa globalna trauma, a prije toga kubanska kriza, skoro nuklearni rat, tako da je nastupilo jedno vrijeme jednog relaksa. Onako jednog osjećaja da je sloboda moguća. Da je ljubav moguća i da je mir moguć", kaže Dado Topić.

Nove generacije su, smatra, zakinute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi računamo na mladu generaciju, ali im ne dajemo ništa da bi mogli da sami osjete taj motiv i da budu generator nekog događanja", kaže Topić.

Hrvatska se voli hvaliti kako je urbanija od ostatka Balkana. Mit ili istina?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekada za vrijeme stare Juge su rekli da se najviše pjeva u Bosni, najviše igra u Srbiji, Makedoniji najviše svira i tako dalje. A moja činjenica je da su definitivno najveseliji u Hrvatskoj", tvrdi Rajović.

Najbolja su mu publika Hrvatice. Posvetio im je i pjesmu koja će uskoro na CD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovoj romantici usprkos, pustite barem ponekad kćerima neke rock klasike. Pa neka same odluče.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo