roditelji se nemaju kome obratiti / Za Osječko-baranjsku županiju djeca s poteškoćama kao da ne postoje - osim kad treba platiti porez

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju u Osječko-baranjskoj županiji nemaju baš mnogo adresa na kojima će im pomoći

21.4.2016.
22:28
VOYO logo

Majka Jelena i četverogodišnji Borna gotovo svaki dan dolaze u prostorije Udruge Down sindrom. U donedavnom uredu taxi službe improvizirane su didaktičke sobe. Ipak, 45-ero djece ne stane u skučene prostorije pa su prisiljeni koristiti hodnik koji dijele s brojnim drugim udrugama. 

"Udruga se sama financira. Od socijalne skrbi i ostalih institucija, financijski, jako loše stojimo. Ministarstvo nam nikako ne pomaže", kaže Božidar Jukić, predsjednik udruge 'Down sindrom OBŽ'.

Potpore nema niti iz gradskog, niti iz državnog proračuna. Prostor i režije roditelji plaćaju iz svog džepa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj prilagođeni gradski prostor bez režija ih stoji 1000 kuna mjesečno. No roditelji se ne žale, zahvalni su na pomoći volontera koji daju sve od sebe. 

"Ovdje sam dva puta mjesečno po dva sata, voljela bih da sam više. Roditeljima dajem savjetodavni rad", kaže volonterka Tanja Zegnal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladina najava o rezanju davanja civilnim udrugama preplašila je mnoge. No, Udruga Down od državnih institucija ni do sada nije imala koristi.

"Nama je najteže palo u toj borbi za ostvarivanje naših prava odbijenica za osobnu invalidninu koju smo tražili od centra za socijalnu skrb u Osijeku", kaže majka Jelena Madarić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A gdje je još rad s defektologom, logopedom, rana integracija? O tome se malo govori.

Ipak, doznajemo, Vladina odredba o ukidanju novca za udruge uskoro će se mijenjati. Nešto više novca ipak će biti, ali bit će i selekcija koje udruge taj novac mogu dobiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga "down sindrom" morala bi biti jedna od njih, jer njihove prostorije nisu adekvatne. No djeci - puno znače. 

Za Anu, Katu i Mariju za sada su ove prostorije dovoljne, no njima bi trebalo puno više. Stoga, pomozimo im!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo