STIŽE SNIJEG? / Za 6 regija izdan narančasti alarm, HAC uputio važno upozorenje: 'Postoji valjani razlog zašto je tako'

Image
Foto: Matko Begovic/PIXSELL/Ilustracija

'Nepoštivanjem ograničenja dovodite u opasnost sebe i druge koji u neprohodnim uvjetima kreću u spašavanje (radnici HAC-a, HGSS, policija i hitni medicinski timovi) i izlažu svoje živote kako bi spasili vas'

2.12.2023.
10:30
Matko Begovic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Vrijeme će danas biti promjenljivo, na zapadu i pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, češćom i obilnom na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru.

Tijekom dana će se širiti i na ostale predjele, a ponajprije na Jadranu može i zagrmjeti. Prema večeri na zapadu unutrašnjosti će prelaziti u susnježicu i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, ponajprije u Gorskom kotaru. Ujutro mjestimice magla. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, u gorju jak s olujnim udarima, sredinom dana na sjeveru u okretanju na sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno i jako, mjestimice i olujno jugo i jugozapadnjak, navečer na sjeveru bura. Temperatura zraka između 13 i 19 °C, u višem gorju te na sjeverozapadu od 5 do 10, u drugome dijelu dana u osjetnom padu, piše DHMZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nekoliko je regija postavljen narančasti alarm što predstavlja da je vrijeme opasno, a ostatak Hrvatske je u žutom. Za sutra je najavljen crveni alarm za Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAC je poslao važno upozorenje:

"Prema prognozi DHMZ-a tijekom vikenda očekuju se susnježica i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorskoj Hrvatskoj, stoga apeliramo na dodatan oprez u prometu. Sve zimske ekipe HAC-a su na terenu, prate se temperature i uvjeti na cesti kao i prognoza za mikro lokacije te se prema potrebi tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do zaleđivanja asfalta. Međutim, vaša sigurnost je i u vašim odlukama. Ne donosite nepromišljene odluke. Primjerice, ako je na Ziru sunčano, a dionica od Svetog Roka je zatvorena - postoji valjani razlog zašto je tako. Moguća je ili orkanska bura ili snježni zapusi,…. Nepoštivanjem ograničenja dovodite u opasnost sebe i druge koji u neprohodnim uvjetima kreću u spašavanje (radnici HAC-a, HGSS, policija i hitni medicinski timovi) i izlažu svoje živote kako bi spasili vas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ANA BAGO TOMAC /

Meteorologinja RTL-a: 'Snijega će biti, barem malo za zimski ugođaj.' Bijeli Božić? 'Još je prerano'

Image
ANA BAGO TOMAC /

Meteorologinja RTL-a: 'Snijega će biti, barem malo za zimski ugođaj.' Bijeli Božić? 'Još je prerano'

Poruke vozačima: Ne krećite na put bez adekvatne zimske opreme! Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti. Ne zaustavljajte vozilo na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, stanite na odmorištu. Oprez zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela. Ne pretječite ralicu.

Molimo sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na mrežnoj stranici www.hac.hr ili www.hak.hr. U slučaju izvanrednih situacija u prometu sve obavijesti šalju se putem prometnog servisa HAK-a, stoga je važno uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnom info telefonu 0800 0422."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Kišu i južinu zamijenit će nagla promjena vremena. Do kraja dana zahlađenje i snijeg, evo kad stižu minusi

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo