ZA 12 DANA POČINJE ADVENT U ZAGREBU: / Najam kućice na Tomislavcu košta 27.000, a na Zrinjevcu 29.000 kn. Znate li gdje je najskuplje?

Image

Organizatorima, objašnjavaju, naplaćuju najam javne površine, a cijenu za pojedinu lokaciju određuju prema broju i kvadraturi kućica

18.11.2019.
13:29
VOYO logo

Za mnoge najveselije doba godine je pred vratima, a to znači da nam uskoro počinje i božićni sajam već nekoliko puta proglašen najboljim u Europi. Riječ je, naravno, o Adventu u Zagrebu koji se otvara 30. studenoga, a traje sve do 7. siječnja. Njegov sastavni dio su kućice na kojima se ponajviše nude hrana i piće, ali tu su i suveniri kao i božićni ukrasi.

Koliko će kućica biti i kakav će im biti raspored odlučuju organizatori, a Grad potom odobrava ili ne te određuje cijenu koju treba platiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kućice za Advent dodjeljuju se temeljem zaključka gradonačelnika, a na prijedlog Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup i na drugo korištenje", kažu u Gradu za Večernji list.

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

01.12.2018., Zagreb - Advent u Zagrebu svecano otvoren paljenjem lampica na Zrinjevcu. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Ugostiteljska kućica 10.000 kuna

Organizatorima, objašnjavaju, naplaćuju najam javne površine, a cijenu za pojedinu lokaciju određuju prema broju i kvadraturi kućica. Prema cjeniku Grada, četvorni metar ugostiteljske kućice stoji 35 kuna dnevno, dok je "obična" 15 manje, odnosno 20 kuna po danu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najčešće su kućice veličine 2,8x2,4 metara ili 2,5x1,8", kažu u Gradu, dodajući kako je cijena najma za dan, sukladno tome, od 80 do 235 kuna za kućicu. Jedna ih ugostiteljska, ona većih dimenzija, za cijelo razdoblje Adventa košta oko 10.000 kuna.

Nakon što im Grad odobri broj kućica, organizatori ih unajmljuju od tvrtki koje se time bave, poput Festa ili Kurije. Ono što Večernjem otkrivaju u Gradu, a praksa je to i iz prijašnjih godina, jest da se kućice mogu dati u podnajam, a u tom slučaju o cijeni odlučuje ugostitelj koji ih je dobio u najam. U Gradu o iznosima podnajma ne žele, no znaju, govore, da se često daju dalje i za čak šesterostruko veće cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No pojedini organizatori podnajam strogo zabranjuju, poput Katapult promocije, koja je zadužena za Zrinjevac, Ledeni park i Maksimir.

Image

Humanitarnim kućicama najam besplatan

"Kod nas na Zrinjevcu imamo već ustaljenu ekipu ugostitelja. Ako smo njima zadovoljni, jamčimo im da će imati mjesto i nagodinu. Kad smo 2010. ondje prvi put organizirali Advent, jedva smo napunili četiri kućice, a sad imamo 19 ugostiteljskih i 25 suvenirskih. Stalnih je 85 posto, a nove ugostitelje biramo ovisno o njihovoj ponudi. Dobijemo tijekom godine 200 do 300 prijava", govori Slavica Olujić Klapčić, vlasnica Katapult promocije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najam na Tomislavcu za cijeli Advent iznosi 27.000 kuna, u Maksimiru 23.000, a na Zrinjevcu 29.000. Suvenirske su kućice ondje 8000 kuna, a to su cijene umanjene za PDV", kaže Olujić Klapčić dodajući da imaju i tri humanitarne kućice kojima ne naplaćuju najam.

U cijenu pak ulazi i cijela logistika, poput struje, vode, zbrinjavanja otpada, stolova i stolaca... Slično je i s ostalim organizatorima. Oni se, kažu, brinu za izgled lokacije, a na ugostiteljima je samo da se "usele".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom cijele godine ugostitelje biraju i u Caffe de Matošu, a ove će ih sezone biti 13.

Skup Stross

"Kod nas je samo četvero onih koji su bili i lani, a biramo ih prema inovativnosti ponude. Cijene najma su 35.000 kuna za manju i 40.000 za veću kućicu, plus PDV", kaže Aleksandra Pernar iz udruge Legende.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedam ugostitelja manje imat će ove godine Advent na Strossu, gdje će svoj ured dobiti i Djed Mraz.

"I njegovu kućicu smo morali platiti. Advent je skupa igračka, samo struju, koju moramo dovesti iz Ilice, platimo 70.000 kuna, 150.000 košta uređenje, 20.000 ide za zahode... Ugostiteljima kućicu naplaćujemo 45.000 plus PDV", kaže Miran Veljković Hadži za Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo