OPA: / Hrvatska tvrtka radi na jednom od najvažnijih projekata u Europi - glavni su projektant i izvođač pogona za proizvodnju cjepiva!

Image
Foto: Ilustracija/Shutterstock

Riječ je o obećavajućem cjepivu mRN 1273, američke biotehnološke kompanije Moderna Therapeutics u suradnji s kompanijom Lonza iz Švicarske.

20.10.2020.
22:14
Ilustracija/Shutterstock
VOYO logo

Pojavom pandemije koronavirusa krenula je globalna utrka u pronalasku cjepiva, a u njoj sudjeluje i jedna hrvatska tvrtka. Riječ je o visokotehnološkoj novogradiškoj firmi Klimaoprema koja je glavni projektant i izvođač pogona koji se naveliko pripremaju za proizvodnju cjepiva u Švicarskoj.

Kako piše Novac.hr, riječ je o obećavajućem cjepivu mRN 1273, američke biotehnološke kompanije Moderna Therapeutics u suradnji s kompanijom Lonza iz Švicarske. Testiranje cjepiva još traje, no bude li odobreno te Moderna dobije dozvolu za proizvodnju, američko-švicarski tim želi biti spreman pa hitno početi s velikom proizvodnjom cjepiva već u prosincu 2020. Oko 300 milijuna doza cjepiva moglo bi izaći samo iz pogona Švicaraca u Vispu. Cjepivo će se proizvoditi i u SAD-u, u pogonu Lonze u komercijalnu Porthsmouthu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KINEZI IMAJU CJEPIVO PROTIV KORONAVIRUSA: /

U ispitivanjima je potaknulo imunološku reakciju, odobreno je za izvanredna cijepljenja

Image
KINEZI IMAJU CJEPIVO PROTIV KORONAVIRUSA: /

U ispitivanjima je potaknulo imunološku reakciju, odobreno je za izvanredna cijepljenja

Kratki rokovi za jedan od najvažnijih projekata te vrste u Europi

Riječ je o jednom od najvažnijih projekata te vrste u Europi, ali zasigurno je najvažniji za domaću kompaniju Klimaoprema. Premda iznos posla ne otkrivaju, kažu da su ga dogovorili u svibnju, neposredno poslije potpisivanja ugovora o desetogodišnjoj suradnji između Moderne i Lonze.

Image

Sergio Galošić, predsjednik Uprave, telefonski je za Novac.hr naglasio da se radi o veoma kratkim rokovima u kojima izvode zahtjevni projekt proizvodnih pogona. Ističe da su dali sve od sebe da sve bude na vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je iznimno velika investicija, a mi smo glavni projektanti i voditelji, koordiniramo kao podizvođače švicarske i austrijske kompanije. I neke hrvatske tvrtke smo poveli sa sobom. Odgovorni smo za cijeli proces, od faze idejnog projekta do primopredaje. Za nas je to izuzetno važna referenca u području vrhunske procesne tehnologije za proizvodnju lijekova i cjepiva", rekao je Galošić za Novac.hr.

O tvrtki Klimaoprema

Proizvodi iz tvornice tvrtke Klimaoprema u Novoj Gradiški bit će ugrađeni u Lonzinim pogonima, a kako kaže predsjednik Uprave, sve ih to može pozicionirati u sam vrh inženjering kuća u Europi. Kompanija je koncipirana s dvije jedinice, a to su HVAC Solutions, što označava proizvodni dio opreme za ventilaciju, klimatizaciju i čiste prostore te Cleanroom Solutions preko koje pružaju usluge inženjeringa u čistim prostorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti prostori, objašnjavaju iz firme, zahtijevaju specifično koordiniranje i kvalitetu zraka nužnu za proizvodnju farmaceutskih proizvoda, mokroelektronike ili pak u operacijskim salama. Više od 85 posto prihoda, što čini većinu, ostvaruju izvozom. Kao glavni izvođač radova i projektant surađuju s najvećim farmaceutskim divovima, između ostalog i s Novartis i Pfizer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Poslovne Hrvatske, kompanija je prošle godine imala 390 milijuna kuna prihoda i bruto dobiti od 28 milijuna kuna. Informacije koje je ljetos objavio Reuters, a vezane su za prozvodnju cjepiva protiv koronavirusa, Lonza financira sa 60 i 70 milijuna dolara prvu komercijalnu proizvodnu liniju u Vispu, dok Moderna ima čak 483 milijuna dolara koje je "ubacila" američka vlada. Osim toga, milijardu dolara kapitala je tvrtka i sama prikupila te bi to trebalo pokriti financiranje gradnje prve proizvodne linije u SAD-u, te dodatnih linija u Lonzinim pogonima u Vispu i Porthsmouthu, piše Novac.hr.

Milijardu doza cjepiva godišnje

Godišnje, zajednički kapacitet trebao bi biti 600 do milijardu doza cjepiva. Predsjednik Lonze, Albert Baehny, za Reuters je objasnio da će to ovisiti o veličini potrebne doze. Tijekom srpnja je Moderna započela treću, ujedno zadnju fazu testiranja koje se provodi na 30.000 pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klimaoprema je na rok od šest mjeseci angažirana samo u Švicarskoj, a kako su objavili u svom internom časopisu, u tom poslu ih prati i renomirana američka firma za razvoj proizvodnog procesa CRB. U slučaju da se cjepivo ipak pokaže neuspješnim, govori Baehny, u firmi su sigurni da će moći koristiti pogon za druge projekte koji su temeljeni na mRNA tehnologiji. Naglašava da je to prednost koju Lonza ima u suradnji s Modernom.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo