tužna obljetnica / Vukovarci se prisjećaju najbolnijeg dana: Na grobove poginulih polažu ruže i lampaše

Tijekom gotovo tromjesečne opsade Vukovara poginulo je i ubijeno 2717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom

17.11.2019.
12:30
VOYO logo

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice te Kolonom sjećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata Vukovarci ali i cijela Hrvatska prisjetit će se u ponedjeljak 28. obljetnice sloma obrane Vukovara, najbolnijih dana u novijoj povijesti toga grada.

Tijekom gotovo tromjesečne opsade Vukovara poginulo je i ubijeno 2717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar. Hrvatska vojska organizirala je nekoliko pokušaja deblokade Vukovara, grada na koji je na dan padalo i do 11.000 bombi, granata i raketa.  Među objektima najizloženijima napadu bila je bolnica na koju je svaki dan padalo u prosjeku  700 granata. Nakon posljednjeg neuspjelog pokušaja deblokade 12. i 13. studenoga skupine branitelja pokušavale su samostalno izaći iz opkoljenog Vukovara i dokopati se slobodnog vinkovačkog područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu Hrvatske vojske. Nakon gotovo tromjesečne vojne opsade obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Tijekom agresije stradalo je 2717 branitelja i civila

Prema popisu koji je sastavio Franjevački samostan u Vukovaru nakon dvogodišnjeg prikupljanja podataka o stradalima u obrani grada, tijekom agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na taj grad 1991. godine stradalo je 2717 branitelja i civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program ovogodišnjeg obilježavanja vukovarske tragedije u Domovinskom ratu počeo je u utorak 8. studenoga, a u ponedjeljak 18., utorak 19. i srijedu 20. studenoga se održavaju središnji komemorativni programi.

Program 18. studenog 

U ponedjeljak, 18. studenoga, na 28. obljetnicu sloma obrane Vukovara, nakon okupljanja pred vukovarskom bolnicom i prigodnog komemorativnog programa (u 10 sati), sudionici obilježavanja, predvođeni hrvatskim braniteljima i članovima obitelji ubijenih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Vukovara, krenut će u Koloni sjećanja prema Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata gdje će najviša državna i brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast poginulima u obrani Vukovara (12.30 sati). Misu zadušnicu na groblju će u 13 sati predvoditi biskup mostarsko-duvanjski, mons. Ratko Perić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U večernjim satima (17 sati) niz Dunav će biti pušteno nekoliko stotina upaljenih lampiona, "Svjetlosna rijeka sjećanja" u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara.

Stradanje žrtava iz vukovarske gradske četvrti Borovo Naselje obilježit će se 19. studenoga polaganjem vijenaca podno Spomen-ploče na ruševinama poduzeća "Borovo Commerce" (u 9.30 sati), a zatim će sudionici u Koloni sjećanja krenuti prema crkvi Gospe Fatimske u kojoj će biti služena misa zadušnica (u 11 sati). Nakon mise predviđen je odlazak u Borovo (12.30 sati), na farmu "Lovas" (13 sati), gdje će biti odana počast hrvatskim braniteljima stradalima na tim mjestima te će se položiti vijenci i zapaliti svijeće podno spomenika osobama nestalima u Domovinskom ratu u Borovu Naselju (13.30 sati). Navečer, (18 sati), u Gradskoj knjižnici održat će se Novinarsko-književnički susret "Grad - to ste vi" u spomen na Sinišu Glavaševića, urednika i novinara Hrvatskog radija Vukovar, ubijenog na Ovčari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilježavanje "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991." završava u srijedu, 20. studenoga, odavanjem počasti žrtvama koncentracijskog logora u "Veleprometu" (9.30 sati) te žrtvama ubijenima na Ovčari (13 sati) a posllijepodne će u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova biti služena misa zadušnica (17 sati).

U spomen na stradanje Vukovara i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu Hrvatski sabor je 1999. proglasio 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., a odlukom Vlade od četvrtka, od iduće godine 18. studenog obilježavat će se kao državni blagdan: Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na grobove branitelja na Memorijalnom groblju položene ruže i upaljeni lampaši

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru članovi udruge ''Vukovarske majke'' i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja položili su u nedjelju ruže i upalili svijeće na grobovima poginulih i ubijenih branitelja, uoči 28. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu.

“Svake godine na današnji dan okupljamo se na ovome mjestu kako bismo zapalili svijeće za one koji više nisu s nama. Nažalost, mnogo je onih kojima više nema tko upaliti svijeću ni položiti cvijet na grob i zato mi to činimo", kazala je predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima Marije Šestan iz udruge ''Vukovarske majke'', iako je već prošlo 28 godina od tragičnih događaja u Vukovaru, svi oni koji su izgubili svoje najmilije ujesen 1991. godine i dalje nose bol koja nije ništa manja kako godine prolaze.

Prema podacima Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, u Hrvatskoj se još traga za 1872 nestalih iz Domovinskoga rata, pri čemu najveći broj žrtava, njih 530, čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije. Najvećem broju njih svaki trag gubi se upravo u ratnom Vukovaru 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vukovaru će se u ponedjeljak komemorativnim programom obilježiti 28. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo