Mariupolj kao Vukovar / Volodimir nekad izvještavao iz Vukovara, sad za Direkt kaže: 'Sad sam bez struje u Ukrajini'

Image

'Naravno da naši gradovi nikad više neće biti isti. Posljedice će biti teške za sve, PTSP u društvu kroz koji moramo proći i zaliječiti se nakon rata, ali sada trebamo biti jaki', dodaje Volodimir

17.11.2022.
23:03
VOYO logo

Ono što već devet mjeseci prolaze Ukrajinci, itekako dobro razumiju stanovnici Vukovara. Sutra je 31. godina od pada grada, 31. godina od sloma herojskog otpora. Vukovar je čudesno tri mjeseca odolijevao napadima jačeg i brojnijeg neprijatelja, 1800 branitelja protiv 30.000 neprijateljskih vojnika.

David protiv Golijata, nešto kao danas Ukrajina i Rusija, ali Vukovarci se nadaju da ukrajinskim gradovima za 30 godina neće biti teško kao što je njima danas. I dalje žive s otvorenom ranom, ljudi se i dalje iseljavaju, prosječna je plaća 4800 kuna, upola manja nego u državi, a o njima svi pričaju samo jedan dan u godini, sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski horor otvara stare rane.

"Stvarno mislim da nas je sve retraumatizirala, ne samo Vukovarke i Vukovarce, možda nas osobito, nego mislim da nas je zaista kao zemlju vratilo u 90-te, s mojim sinom u razred ide jedna djevojčica iz Ukrajine. Jak je taj osjećaj, prisutno je", kazao je saborski zastupnik Zeleno-lijevog bloka Bojan Glavašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posebno bi istaknuo Mariupolj, Mariupolj podsjeća na Vukovar, sve što se događalo Mariupolju dogodilo se i Vukovaru", govori saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe.

Image
nezadovoljni radom ministarstva /

Smijenjen Šojguov zamjenik: Na njegovo mjesto postavili generala koji je bombardirao Mariupolj

Image
nezadovoljni radom ministarstva /

Smijenjen Šojguov zamjenik: Na njegovo mjesto postavili generala koji je bombardirao Mariupolj

Tragedija, užas, razaranje, puno je sličnosti, ali okolnosti, naravno, potpuno drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slika je skroz drugačija, nas su ostavili da smo morali otimati njihovo oružje, bukvalno goloruke, vojarne zauzimati kao što smo i napravili, svijet je gledao kroz prste, meni je drago da Ukrajinu nisu ostavili, ali da malo boli, boli da smo mi imali ono što oni imaju, u potpori, ne bi oni uzeli ni jednu kuću ni jedan vrt, a kamoli grad", dodaje Mlinarić.

Mladi ukrajinski novinar Volodimir, 90-tih je izvještavao iz Vukovara, od 2007. godine je saborski zastupnik u Kijevu, a sada obilazi gradove koje su Rusi razorili i javlja se za Direkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjedim sad bez struje u svom stanu. Kada sam bio u Vukovaru dvaput pomislio sam koliko su Ukrajinci vjerojatno sretni što su izbjegli rat za nezavisnost, što smo do nezavisnosti došli mirno, ali samo smo odgodili rat", kaže ukrajinski saborski zastupnik Volodimir Arijev.

U Vukovaru je prije rata živjelo 44 tisuće ljudi, po zadnjem popisu, upola manje. Grad će sutra opet ovako izgledati, Hrvatska će mu odati počast, bit će puno klasičnih rečenica o tome kako se ne smije zaboraviti ni ostale dane u godini, kako država puno ulaže u oporavak. Inače prosječna plaća u Vukovaru je 4841 kunu, što je puno manje od hrvatskog prosjeka, ali ustvari nije plaća najveći problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da naši gradovi, kao i cijela Ukrajina, nikad više neće biti ista. Posljedice će biti teške za sve nas. PTSP u društvu kroz koji moramo proći i zaliječiti se nakon rata, ali sada trebamo biti jaki", dodaje Arijev.

"Od srca im želim da njihovo društveno tkivo zaliječi bolje nego naše nakon rata", kaže saborski zastupnik Glavašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo