Vukčević: Hag je kriv za smrt svedoka

"Dokazi protiv Haradinaja su tanki jer su oni aljkavo radili svoj posao"

28.11.2012.
18:24
VOYO logo

Tužilac Vladimir Vukčević optužio je Haški tribunal da je odgovoran za smrt 19 svedoka u procesu protiv Ramuša Haradinaja, kome taj sud sutra izriče presudu.

U intervjuu za "Informer", čije delove je objavio Tanjug, Vukčević je ocenio da je tragična sudbina svedoka posledica "nesposobnosti" činovnika iz Haga, koji su "aljkavo radili svoj posao". Tužilac za ratne zločine ocenjuje i da je optužnica protiv Haradinaja dosta tanka, uprkos tome što je Srbija učinila sve da pomogne Haškom tribunalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Svestan sam da su dokazi protiv njega tanki, iako smo se mi stvarno trudili da pomognemo Haškom tribunalu. Međutim, oni su se dosta aljkavo i neprofesionalno poneli u tom slučaju - smatra tužilac.

On je precizirao da se ta aljkavost pre svega odnosi na njihov rad sa svedocima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Svedoci su bili osetljivi, naročito kad je reč o ratnim zločinima. Oni treba da govore o zločinima koji su se dogodili pre 20 godina, a pritom su to događaji koji su za njih izuzetno stresni. Oni ponovo treba da prođu kroz sve strahote koje su doživeli. Iskusan tužilac i sudija to mora da ima u vidu kada ispituje te ljude. Uprkos tome, Hag je za istražitelje odredio neke nesposobne činovnike, koji su sve upropastili - ocenio je Vukčević.

On ukazuje da je u procesu protiv Haradinaja ubijeno 19 potencijalnih svedoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Haradinajev metod je poznat i to je metod svake mafije. Prvo idu upozorenja, pa pokušaj podmićivanja, zatim zastrašivanje i na kraju ubistvo. E, u ovom slučaju je došlo do ubijanja, što je ostale svedoke navelo na povlačenje - rekao je Vukčević napominjući da je to primer nesposobnosti ljudi iz Haga.

Tužilac kaže da je Haradinaj tačno znao ko može da ga ugrozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Čim čuje da se Hag za nekoga od njih interesuje, on im pripreti da ništa ne pričaju. A ovi iz Haga su sve to nespretno radili. Ti haški istražitelji skupljeni su s koca i konopca. Nisu znali jezik i mentalitet svedoka, nisu znali kako da priđu tim ljudima. A kad dođe do ubistva svedoka, onda Hag saopšti da nisu bili pod njihovom zaštitom - kaže on.

Povodom operacije "Oluja" tužilac naglašava da je za Srbiju najvažnije da se u novom postupku konstatuje da je bilo zločinačkog poduhvatata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Postoji audiovizuelni zapis na kome Franjo Tuđman govori: "Sada je šansa da tako udarimo po Srbima da nestanu sa ovih prostora". Postoji i naredba Gotovine od 2. avgusta 1995. u kojoj on zahteva bombardovanje četiri grada u Krajini. Činjenica je i to da je više od 900 granata palo na Knin u toku jednog i po dana - podseća Vukčević.

Upitan da li je normalno što suđenje Vojislavu Šešelju traje punih deset godina i nema presude, Vukčević kaže: "Za mene su sva haška suđenja, uslovno rečena, nenormalna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo