VUČIĆ JE ODLUČIO NORMALIZIRATI ODNOSE S HRVATSKOM? / Neke geste i poruke to naslućuju, a odrekao se i jedne bitne osobe

Image
Foto: Profimedia

Srbijanski predsjednik je odlučio skresati broj ministarstava pod upravljanjem stranke Ivice Dačića, a u nekoliko je simboličkih izjava i gesti naslutio kako želi normalizaciju odnosa s Hrvatskom

21.10.2020.
20:45
Profimedia
VOYO logo

Već je i javnost u Srbiji zaboravila da su održani parlamentarni izbori, a predsjednik Aleksandar Vučić je najavio, pa odgodio za nedjelju objavljivanje sastava nove Vlade. prije toga se mora održati sjednica vladajuće Srpske napredne stranke, a on je poručio kako ima nekih nedoumica, a ne premijerka Ana Brnabić koja bi valjda trebala sama odlučiti s kim će surađivati. U svakom slučaju, novi će ministri u Beogradu biti obznanjeni prije američkih predsjedničkih izbora, jer je ustavni rok za sastavljanje Vlade 3. studenog.

Odrekao se Dačića

No, njegove nedoumice i potezi mogli biti dobri za Hrvatsku i za normalizaciju odnosa između dvije zemlje. Naime, Socijalistička partija Srbije, koju vodi Ivica Dačić imat će manje resora u Vladi. Nakon uvjerljive pobjede na izborima, Vučić nije krio da su mogli i bez njih, ali je ipak napravio ustupak Rusiji, koja se i dalje uzda u Dačića. Osim toga, SNS će preuzeti predsjedanje Skupštinom, što je u političkoj situaciji u toj zemlji samo ceremonijalna funkcija, ali želi preuzeti i resor vanjskih poslova. Srbija je već podržala rezoluciju Europske unije o stanju u Bjelorusiji, s kojom se Dačić nije mogao pomiriti, ali se nije previše bunio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je dobra vijest za Zagreb, jer je Dačić često bio prepreka normalizaciji odnosa te je na račun Hrvatske prečesto bildao svoj imidž. Hrvatski veleposlanik u Srbiji, Hidajet Biščević je u utorak poručio da je dobio obećanje vlasti kako će predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji sudjelovati u radu Vlade, pokrajinskih i lokalnih vlasti. Dodao je kako su Hrvatima "obećanja dana za jedno ili dva takva mjesta“, govoreći o mjestima Vladinih tajnika.

Image
SRBIJA PREDALA RODNU KUĆU BANA JELAČIĆA HRVATSKOJ ZAJEDNICI U VOJVODINI; Grlić-Radman: /

'To je iskorak u odnosima, ali to ne bi trebao biti vrhunac'

Image
SRBIJA PREDALA RODNU KUĆU BANA JELAČIĆA HRVATSKOJ ZAJEDNICI U VOJVODINI; Grlić-Radman: /

'To je iskorak u odnosima, ali to ne bi trebao biti vrhunac'

Računanje na Plenkovićevu pomoć

Vučić je svjestan da se mora što više približiti Europskoj uniji. To mu je uvjetovao i njemački ministar ekonomije Peter Altmaier, obećavši mu dodatna ulaganja. Jutarnji piše kako je dobrosusjedska suradnja uvijek rado viđena u Bruxellesu, a u prihvaćanju europskih politika mogla bi mu pomoći i Plenkovićeva Vlada. A pozitivni pomaci dali su se naslutiti i iz izjava političara s obje strane Dunava u proteklih nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Srbija i Hrvatska žele rješavati međusobne probleme i otvorena pitanja te graditi bolje odnose, rekli su u petak u Petrovaradinu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman. Govorili su na svečanosti na kojoj je izvršena primopredaja kuće bana Josipa Jelačića predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji”, prenijela je Hina. Ovdje vrijedi govoriti i o odluci Borisa Miloševića da kao potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a, sudjeluje na obilježavanju "Oluje" u Kninu te da potom dođe na komemoraciju za ubijene srpske civile u Gruborima.

Umjereni optimizam

“Za naše narode je dobro da se približavamo, a ne da se udaljavamo, za što ima dosta razloga... Mnogo smo manji i jedni i drugi nego što o sebi mislimo“, rekao je Vučić u Petrovaradinu, kako prenosi Hina, naglasivši potrebu očuvanja mira i boljeg suživota Srba i Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, tu ne treba očekivati promjenu u odnosima preko noći, jer Rusija i dalje stišće Vučića koji je opterećen i pitanjem Kosova. No, najavljeni potezi opravdavaju barem umjereni optimizam. Vučić je pozitivno govorio i o rješavanju pitanja nestalih osoba, čime bi se mogao otvoriti put k smanjenju nepovjerenja i građenja boljih međudržavnih odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo