Vučić i Dačić: Možemo i bez Dinkića

Lider URS-a dobio opomenu pred isključenje

27.7.2013.
21:29
VOYO logo

Aleksandar Vučić više neće biti ministar odbrane, a Milutin Mrkonjić neće ostati na mestu ministra saobraćaja.

Još tri ministra iz redova Srpske napredne stranke trebalo bi da bude promenjeno u okviru rekonstrukcije vlade – Goran Knežević, Bratislav Petković i Alisa Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić kaže da su krenuli u rekonstrukciju zato što su "hteli da vide jasne i merljive rezultate".

"Svako od vas šta god da misli o ovoj vladi može sa sigurnošću da kaže dve stvari, jedno da je Srbija dobila nešto što se nije moglo zamisliti pre, a to su pregovori sa EU, a druga stvar je jasna borba protiv korupcije utemeljena u političkoj volji, i u sistemskim zakonima, strategiji i akcinim planovima. Te akte su pohvalili i Evropska komisija i Venecijanska komisija, i mi to sprovodimo najbolje moguće u delo", kaže Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da oni zbog toga nisu "najpopularniji ni u svojim strankama" zato što žele da menjaju stvari i ponašanje i da pokažu da Srbija može bolje.

Vučić je na pitanje da li su tačne spekulacije da će ga na mestu ministra odbrane zameniti Aleksandar Vulin, aktuelni direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, rekao da se o tome još nije razgovaralo, ali da ima "nekoliko ideja u glavi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lideri SNS Aleksandar Vučić i SPS-a Ivica Dačić su otvoreno poručili da nije isključeno da nespremnost trećeg partnera u koaliciji URS-a na promene rezultira promenom koalicionog sporazuma i "ispadanjem" te stranke iz vladajuće koalicije.

Zahvalivši Dačiću i lideru URS Mlađanu Dinkiću i svim ministrima na saradnji Vučić je poručio da "oni koji nisu ili misle da mogu bolje sa nekim drugim - široko im polje" .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da mu je žao onih koji posle "nečeg tako velikog i novog uspostavljenog u politici imaju komentar da to nije neka rekonstrukcija".

Dačić: Glasaću na Kosovu

Dačić je rekao da se slaže sa ocenom prvog potpredsednika vlade da će se "ukoliko se stavovi i ciljevi poklapaju" nastaviti dalje u istom formatu, a da će se, ukoliko to nebude slučaj, svakako nastaviti dalje bez URS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dačić je rekao da želi da glasa na kosovskim lokalnim izborima zakazanim za 3. novembar.

"Želim da glasam jer sam rođen na Kosovu i Metohiji, želim da mi se to pravo omogući", kazao je Dačić na konferenciji za novinare na godišnjicu rada vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je pozvao sve Srbe poreklom sa Kosova da učine isto i da što veći broj izbeglih i "pod pritiskom" raseljenih sa Kosova daju doprinos srpskoj stvari.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da je potvrđeno da se može glasati sa aktuelnim dokumentima i da nisu potrebna kosovska dokumenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posle jučerašnjih sednica Glavnog odbora SNS-a i Predsedništva Socijalističke partije Srbije izvesno je i da je ostanak Ujedinjenih regiona Srbije u vladi – krajnje neizvestan.

Premijer i lider socijalista Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić saglasili su se o potrebi podele Ministarstva finansija i ekonomije, koje vodi lider URS-a Mlađan Dinkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dačić i Vučić su saglasni i da URS mora da pretrpi određene kadrovske izmene u Vladi Srbiji. Simptomatično je i to što je ranije juče iz vlade upućeno saopštenje da će konferenciju za novinare povodom godinu dana rada vlade održati zajedno Dačić i Vučić. Izostalo je objašnjenje zašto „rođendanskom” obraćanju javnosti neće prisustvovati treći lider vladajuće koalicije Dinkić.

U URS-u se još ne izjašnjavaju o zahtevima koalicionih partnera i najavljuju da će sve odluke doneti sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo