Vršnjaci tukli curicu jer je siromašna i prijetili joj da će je zaklati

'U posljednje vrijeme počeli su je i vući za kosu i tući.

9.5.2013.
10:36
VOYO logo

"Nas, nekolicinu roditelja učenika koji pohađaju osnovnu školu pokraj Huma na Sutli potresao je nedavni slučaj. Naime, učenica četvrtog razreda, koja dolazi iz obitelji slabijeg imovinskog stanja s više djece, već je nekoliko godina žrtva zlostavljanja kolega iz razreda. Sve je počelo zadirkivanjem kako je obučena, isključivanjem iz igara, podmetanjima krađe, uništavanjem stvari, a završilo time da je djevojčica pretučena. Kolovođa je jedan dječak koji se predstavlja kao glavna faca u razredu, a većina ga učenika slijedi i govori da djevojčica izmišlja.

Nažalost, u svemu ih podupire i razrednica, koja također slično razmišlja – najvažnije joj je tko je kako odjeven, a vrijeđala je djevojčicu zbog navodne nehigijene. Ogorčeni smo što učiteljica prije nije reagirala, nego je to učinila tek kad su stvari izmaknule kontroli. Umjesto da sazovu djecu i roditelje, pronađu krivce i ukore ih, u školi su sve zataškavali i našli solomonsko rješenje, preselili su djevojčicu u drugu školu koja je udaljena pet kilometara", piše u pismu koje je, kažu, poslano i Ministarstvu obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da djevojčicu zlostavljaju vršnjaci potvrdila je njena majka. Kaže da je sve počelo još u drugom razredu.

Kući dolazila uplakana

"U posljednje vrijeme počeli su je i vući za kosu i tući. Budući da uskoro idu na izlet u Istru, rekli su joj da će je čak i zaklati i baciti s trajekta u more. Kući je stalno dolazila uplakana. Kad su je pretukli, umiješala se i defektologinja, koja nam je predložila da je preselimo u drugu školu. Najčudnije je u svemu to što nas je razrednica nazvala nakon tjedan dana i pitala zašto kćer ne šaljemo u školu iako je već tjedan dana išla u drugu školu", ispričala je majka djevojčice za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo nije dobilo prijavu

Ravnateljica škole kaže da škola nije direktno upoznata s navodima u prijavi, no da su provedene brojne radionice i razgovori s učenicima.

"Roditelji su navodili da otac djevojčice prijeti njihovoj djeci, zbog toga smo s njim dogovorili preseljenje. Vjerujemo da smo proveli sve mjere u najboljoj namjeri da zaštitimo učenike", rekla je ravnateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu kažu da još nisu dobili prijavu, pa nisu mogli ni reagirati. Najavili su da će podnesak proslijediti Agenciji za odgoj i obrazovanje, koja će provesti pedagoški nadzor.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić rekla je da je cijeli slučaj vrlo zabrinjavajući, no ne može ga javno komentirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo