DRAVA I DALJE PRIJETI / Vrhunac vodenog vala u Osječko-baranjskoj, nasip je popustio u dvije općine: 'Trebaju nam ruke, strojevi ugrožavaju teren'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Ilustracija

Nismo uspjeli obraniti ribički dom i dvije vikendice koje su potopljene kao i 600 hektara privatnog i državnog poljoprivrednog zemljišta, ističe načelnik Podravske Moslavine; a Drava j prelila nasip i u općini Viljevo

10.8.2023.
17:53
Luka Stanzl/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Vrhunac vodenog vala na Dravi ušao je u četvrtak prije podne na područje Osječko-baranjske županije, izvijestio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Mato Lukić dodavši kako je najviše štete učinjeno na području općine Podravska Moslavina gdje je probijen zečji nasip.

"Nismo uspjeli obraniti ribički dom i dvije vikendice koje su potopljene kao i 600 hektara privatnog i državnog poljoprivrednog zemljišta s kulturama koje su na jesen trebale biti skinute", kazao je načelnik Podravske Moslavine Dominik Cerić dodajući kako je u tijeku i aktivna obrana jedne obiteljske kuće. Cerić također ističe da ljudi i opreme ima dovoljno te da se radi u tri smjene sa sedam pumpi za ispumpavanje vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u općini Viljevo Drava je prelila nasip i poplavila oko 200 hektara poljoprivrednog zemljišta. Pokušali smo pojačati zečji nasip no nismo uspjeli i Drava je prelila i poplavila 200-tinjak hektara poljoprivrednog zemljišta na području naše općine, ustvrdio je Dominik Knežević, načelnik općine Viljevo dodajući kako su nakon potopa zatvorena dva pristupa tom području.

Sutra val u Donjem Miholjcu

U pratnji pročelnika Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonka Grgeca u četvrtak je ugroženo područje obišao načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Mato Lukić rekavši da se sutra tijekom prijepodneva očekuje povijesni vrhunac vodostaja na području Donjeg Miholjca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tamo smo aktivirali vatrogasce i volontere, oko 100 ljudi, i poslali ih na teren kako bi sa 10.000 vreća ojačali nasip koji u ovom trenutku na nekom mjestu može propustiti", istaknuo je Lukić.  Potrebna je, kaže, ljudska ruka da pristupi tom području kako strojevi ne bi dodatno ugrozili taj teren. Poručio je da će se tamo gdje se ukaže potreba i gdje silina Drave bude ugrozila neki dio, intervenirati svim snagama. "Dunav zasad povlači dovoljno Drave i ako tako ostane bit će dobra situacija", zaključio je Lukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo