OPASNOST ZA CIJELU HRVATSKU / Stiže vrhunac toplinskog vala, ali krajem tjedna i velika promjena: 'Moguće je jače grmljavinsko nevrijeme!'

Srijeda i četvrtak ne donose veću promjenu, nastavlja se uglavnom suho vrijeme uz obilje sunca, no bit će još toplije

19.6.2023.
22:18
VOYO logo

Stigle su nam ljetne vrućine, a vrhunac toplinskog vala očekuje se u srijedu, javlja Danas.hr RTL-a.

"Temperature će dobrano prelaziti 30, bit će 34, možda negdje i 35 stupnjeva. Od petka nažalost osjetno zahladnjenje, mogućnost za jače grmljavinsko nevrijeme", rekla je meteorologinja Ana Bago Tomac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasnost od toplinskog vala za Zagreb vrijedi za dva dana nakon čega je proglašena i za cijelu Hrvatsku. Oni koji spajaju u četvrtak trebaju biti spremni na sve kombinacije.

U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će pretežno vedro, sredinom dana i poslijepodne uz mjestimice dnevni razvoj oblaka, ponajprije uz gorje. Bit će toplije nego danas uz jutarnju temperaturu od 15 do 17°C, a najviša dnevna između 31 i 33°C, javlja Tanja Renko za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u središnjoj Hrvatskoj još jedan vruć dan uz mnogo sunčanih sati te uz slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar u poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura bit će od 31 do 34°C pa se preporučuje izbjegavanje težih napora u najtoplijem dijelu dana.

Image
'SVE SU OČI UPRTE U NJU' /

Stigla dugoročna vremenska prognoza DHMZ-a: Pogledajte kakvo ljeto čeka Hrvatsku

Image
'SVE SU OČI UPRTE U NJU' /

Stigla dugoročna vremenska prognoza DHMZ-a: Pogledajte kakvo ljeto čeka Hrvatsku

Na zapadu zemlje sunčano uz povremeno malu naoblaku. Dan će početi bez vjetra, no s dnevnim zagrijavanjem treba računati na mjestimice umjeren jugozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 10 do 15°C u gorju te unutrašnjosti Istre, a između 18 i 21°C duž obale i na otocima. Maksimalna uglavnom od 28 do 32°C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak stiže promjena

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije također vedro, tek tu i tamo uz poneki oblačak, a manje osvježenje pružat će u najtoplijem dijelu dana slab i umjeren vjetar s mora. No, oprez je potreban zbog vrlo visokog UV indeksa kakav se očekuje i u ostatku zemlje pa je potrebno smanjiti izravno izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana, a posebno su izloženi kupači kojih je sve više.

Temperatura mora koje će sutra na jugu biti malo do umjereno valovito većinom je između 22 i 24 °C, što će biti dobar poziv za osvježenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srijeda i četvrtak ne donose veću promjenu, nastavlja se uglavnom suho vrijeme uz obilje sunca, no bit će još toplije.

U petak stiže promjena, posebice potkraj dana, kada duž cijele obale raste vjerojatnost za mjestimične nevere. Petak donosi izraženu promjenu i u unutrašnjosti pa će biti potrebno obratiti pozornost na upozorenja na grmljavinsko nevrijeme, a u pretežno sunčanu srijedu te osobito četvrtak - i na vrućinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo