Dobronićev upit / Vrhovni sud: Pravosudni sustav je pred slomom, službenici masovno odlaze

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Pitanje plaća sudskih službenika nije običan sindikalni spor već pitanje očuvanja sudbene vlasti i njene funkcionalnosti', navodi se u priopćenju Vrhovnog suda Republike Hrvatske

3.7.2023.
18:08
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ranije smo doznali da je predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić poslao je žurni upit Visokom trgovačkom, Visokom upravnom, Visoko prekršajnom, Visokom kaznenom te svim županijskim sudovima, a danas je objašnjeno zašto je to poslano te je zaključeno kako je "pravosudni sustav pred slomom", te da je došlo do "masovnog odlaska službenika".

Dobronić je sudovima, dan prije velikog prosvjeda, odnosno 29. lipnja dostavio upit i zatražio da mu se dostavi broj službenika i namještenika kojima je prestao radni odnos na sudu počevši od 1. siječnja 2022. do danas, koliki je broj nepopunjenih radnih mjesta službenika (uključujući sudske savjetnike svih kategorija) i namještenika na dan 29. lipanj 2023. Isto tako tražio je i visinu neto plaće (bez dodatka na staž) za sudskog zapisničara, sudskog upisničara, zemljišno-knjižnog referenta te sudskog savjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Dan prije prosvjeda /

DOZNAJEMO! Dobronić poslao upit sudovima: 'Molim vas da nam žurno dostavite odgovore!'

Image
Dan prije prosvjeda /

DOZNAJEMO! Dobronić poslao upit sudovima: 'Molim vas da nam žurno dostavite odgovore!'

Nakon prikupljenih podataka objavljeno je kako je Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske mr.sc. Radovan Dobronić "više puta naglašavao je da zbog načela vladavine prava izvršna i zakonodavna vlast moraju stvoriti takve radne i životne uvjete za sve zaposlene u sudovima koji će biti sukladni pravnom statusu sudbene vlasti, a koji im pripadaju s obzirom na ustavni položaj".

"Predsjednik je isticao i da se čitav problem ne može svesti na razinu pukog sindikalnog pregovaranja jer postojeći štrajk sudskih službenika ugrožava položaj Republike Hrvatske kao pravne države", navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi se i da je posebno istaknuto potreba rješavanja plaća sudskih službenika, pa i na način da se oni izdvoje u posebno kategoriju kako bi se spriječila pojava da sudski službenici ili odlaze sa sudova ili ne postoji interes za ovu službu.

U priopćenju Vrhovnog suda RH navodi se da je iz dobivenih podataka, od svih sudova u RH osim jednog općinskog suda, potvrdile su se sumnje da sudski službenici napuštaju službu, pa je tako u navedenom periodu 870 službenika napustilo sudove. U isto vrijeme broj nepopunjenih radnih mjesta iznosi 1166.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj podatak daje se u svrhu osvješćivanja ozbiljnosti problema i teškog stanja na sudovima koji može dovesti do sloma sustava, a time i prestanka Republike Hrvatske kao pravne države. Dakle, pitanje plaća sudskih službenika nije običan sindikalni spor već pitanje očuvanja sudbene vlasti i njene funkcionalnosti", zaključuje se u priopćenju Vrhovnog suda.

POGLEDAJTE VIDEO: Sindikati ne odustaju. Prosvjednici krenuli na Trg sv. Marka: 'Koeficijenti nisu za klađenje!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo