VRHOVNI SUD ODLUČIO: / ZBOG LIJEČNIKA DRŽAVA GUBI VIŠE OD MILIJARDU KUNA?! 'Neka razmisle kako i kada će nas isplatiti'

Image

Kratko i jasno - potvrđeno je ono što smo cijelo vrijeme tvrdili, da nam pogrešno obračunavaju prekovremene sate, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata

10.12.2019.
13:05
VOYO logo

Vrhovni sud zauzeo je pravno stajalište da zdravstveni radnici za vrijeme važenja kolektivnog ugovora imaju pravo na uvećanje plaća i za prekovremeni rad. Građanski odjel Vrhovnog suda donio je odluku o načinu plaćanja dežurstva zdravstvenim radnicima zbog različite sudske prakse u vezi prava na uvećanje plaća za sate ostvarene u prekovremenom radu, izvijestio je u utorak Vrhovni sud na svojim internetskim stranicama.

Pravno je shvaćanje Vrhovnog suda da zdravstveni radnici za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, koji u redovnom radu imaju pravo na uvećanje plaća za posebne uvjete rada i pravo na uvećanje plaća za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, imaju pravo na te dodatke (kumulativno) i za prekovremeni rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić u izjavi za Hinu komentirala je odluku Vrhovnog suda rekavši kako je Vrhovni sud potvrdio da su liječnici u pravu.

"Kratko i jasno - potvrđeno je ono što smo cijelo vrijeme tvrdili, da nam krivo obračunavaju prekovremene sate", ustvrdila je Čulinović-Čaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada je na potezu Ministarstvo zdravstva, oni moraju razmisliti kako i kada će nam isplatiti zarađeno, dodala je predsjednica Liječničkog sindikata.

RTL neslužbeno doznaje da je 16 sudaca Vrhovnog suda glasovalo za, a šestero je bilo protiv ove odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog njihovih tužbi država bi mogla pretrpjeti gubitke veće i od milijardu kuna

Podsjetimo, problem s neujednačenom praksom plaćanja prekovremenih sati liječnika nastao je 2013. godine. Od uvođenja centralnog obračuna plaća prekovremeni sati nisu adekvatno plaćani, a liječnici i medicinske sestre mahom su zbog toga tužili bolnice. U siječnju 2018. godine ministar zdravstva Milan Kujundžić je poslao ministru Draženu Bošnjakoviću u kojem ga traži da se angažira po pitanju ujednačavanja sudske prakse. Sada je Vrhovni sud donio rješenje u korist liječnika, a zbog njihovih tužbi država bi mogla pretrpjeti gubitke veće i od milijardu kuna, ako bi se svi liječnici odlučili na tužbu.

"Velika pobjeda prava, Zakona i liječnika. Smatram da do ovoga nije ni trebalo doći da je bilo boljeg promišljanja. Već od idućeg mjeseca očekujemo obračun plaća po Zakonu, odnosno presudi Vrhovnog suda RH", rekao je za RTL predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo