VRHOVNI SUD ODBACUJE OPTUŽBE UDRUGE FRANAK: / Tvrde da je upravo Udruga Franak zagovarala postavljanje zahtjeva Sudu EU

Image
Foto: PIXSELL / arhiva, Marko Lukunić
4.10.2020.
20:35
PIXSELL / arhiva, Marko Lukunić
VOYO logo

Vrhovni sud u subotu je odbacio tvrdnje udruge Franak čiji su čelnici ranije prozvali taj sud da tendencioznim pitanjima Sudu EU "pokušava spriječiti banke u vraćanju novca opljačkanim potrošačima".

"Vijeće Vrhovnog suda podnijelo je zahtjev za prethodnu odluku Sudu Europske unije na temelju članka 267. stavka 3. UFEU-a jer je ocijenilo da mu je tumačenje prava EU potrebno za donošenje odluke u predmetu u kojem odlučuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MILANOVIĆ S PREDSTAVNICIMA UDRUGE FRANAK: /

Predsjednik je još jedina institucija na čiju pomoć računaju

Image
MILANOVIĆ S PREDSTAVNICIMA UDRUGE FRANAK: /

Predsjednik je još jedina institucija na čiju pomoć računaju

Razlozi podnošenja zahtjeva iscrpno su navedeni u zahtjevu u kojem su vjerno prenijete stranačke dispozicije iz glavnog predmeta, a ne lažne informacije", priopćio je u subotu Vrhovni sud.

'Iznesen je niz lažnih informacija'

Dodaju da zahtjev nije sastavljen na temelju pravnih shvaćanja i tumačenja udruge Franak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je glavni razlog burne reakcije njezinih glasnogovornika. Vrhovni sud podsjeća da je upravo udruga Franak dulje vrijeme zagovarala postavljanje zahtjeva Sudu Europske unije", stoji u priopćenju.

Udruga Franak prozvala je u subotu Vrhovni sud da tendencioznim pitanjima postavljenima Sudu EU vezano za usklađenost Zakona o konverziji u švicarski franak s pravom EU-a pokušava spriječiti banke u vraćanju novca opljačkanim potrošačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franak je na konferenciji za novinare održanoj u povodu zahtjeva za odluku o prethodnom pitanju na Sudu EU ustvrdio da je Vrhovni sud postavio Sudu EU isto ono pitanje koje je već riješio u oglednom postupku ustvrdivši da je sporazum kojim je provedena konverzija valjan.

No, po riječima aktivista Gorana Aleksića i odvjetnika Igora Metelka, ovaj put pitanje je postavljeno tako da se ispituje usklađenost zakona kojim je konverzija propisana s pravom EU-a te je u obrazloženjima pitanja iznesen niz lažnih informacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo