obračun oko pisa testova / Vrdoljak uzvratio predsjednici: 'Umjesto Bandiću, bilo bi bolje da kolače donese u jednu školu'

Image
Foto: Goran Stanzl,Marin Tironi/PIXSELL

Predsjednik HNS-a komentirao je izjavu predsjednice o lošim rezultatima PISA testova

5.12.2019.
11:49
Goran Stanzl,Marin Tironi/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je u četvrtak da bi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović trebala znati da je PISA istraživanje, na kojem su hrvatski učenici postigli ispodprosječne rezultate, provedeno prije ulaska kurikularne reforme u škole. 

Odbacuje mišljenje da je reforma neefektivna

"Hrvatska zna, ali predsjednica očito ne zna! PISA istraživanje provedeno je prije ulaska kurikularne reforme u škole i predsjednica koja bi trebala voditi brigu o budućnosti zemlje to mora znati", napisao je Vrdoljak na Facebooku odbaciviši predsjedničinu ocjenu da je to istraživanje dokaz kako reforma obrazovanja ne donosi rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U protivnom, kaže, riskira da bi netko njezine istupe mogao protumačiti ili kao neznanje ili kao manipulaciju ili da je od velikog podržavatelja reforme obrazovanja, nakon Bandićeve podrške njezinoj kandidaturi, posve preuzela njegovu retoriku i postala njezin protivnik. 

"Umjesto nošenja kolača Bandiću u zatvor, bilo bi bolje da kolače donese u jednu od hrvatskih škola, da se na licu mjesta upozna s reformskim procesima pa da pred studentima, kojima bi trebala biti uzor, ubuduće govori pune i točne informacije", ocijenio je Vrdoljak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mora se uložiti više napora''

Predsjednica Grabar-Kitarović u srijedu je za posjeta varaždinskom Sveučilištu Sjever izrazila žaljenje zbog rezultata. Za nju je to dokaz kako reforma obrazovanja ne donosi rezultate i da s njom moramo "žustrije krenuti" te puno više pozornosti posvetiti razvoju STEM područja. 

Dodala je kako obrazovne politike nisu i ne smiju biti politički ukras stranaka, niti sredstvo ideoloških obračuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog toga sam dosad podržala sve ministre obrazovanja i one koji su podržavali reformu obrazovanja, ali ovi su rezultati poražavajući i svi moramo uložiti puno više napora, jer ulaganje u mlade ljude je ulaganje u budućnost ove države", rekla je.

Hrvatski učenici ostvarili su ispodprosječne rezultate u sva tri ispitna područja na OECD-ovu istraživanju PISA za 2018. godinu, u čitalačkoj pismenosti su na 29., u matematičkoj 40., a u prirodoslovnoj na 36. mjestu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istraživanju je sudjelovalo 79 zemalja i 600 tisuća učenika, dok je u Hrvatskoj istraživanje provedeno u proljeće 2018. godine u 179 srednjih i četiri osnovne škole te je sudjelovalo ukupno 6609 petnaestogodišnjih učenika.

Divjak: 'U javnom prostoru se iznose netočne informacije o rezultatima PISA-e'

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poručila je u četvrtak da se u javnom prostoru iznose netočne informacije o rezultatima PISA-e i njihovoj vezi s kurikularnom reformom te da se čak i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zabunila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U javnom prostoru ponovno se iznose neprovjerene i netočne informacije, ovoga puta o rezultatima PISA-e i njihovoj vezi s kurikularnom reformom. Čak se i predsjednica RH zabunila", napisala je Divjak na Facebooku.

PISA istraživanje provedeno je u rano proljeće 2018., a kurikularna reforma uvedena je u škole u jesen 2019., tako da je nemoguće da reforma daje rezultate 18 mjeseci prije nego što je uvedena. Učenici koji su bili dio istraživanja u školu su krenuli u pravilu 2009. godine i radili su po starome nastavnom planu i programu, ističe, tumači Divjak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče ulaganja u STEM područje, Divjak tvrdi da su upravo oni prvi put uveli obveznu informatiku u pete i šeste razrede osnovnih škola u 2018., opremali škole opremom za informatiku i prirodoslovlje te uveli mikroračunala u šeste razrede. 

"Uz sve to, nikad nije bilo više ulaganja u lektire i školske knjižnice, a tako ćemo i vrlo brzo nastaviti. Stojim svima, pa tako i predsjednici RH, na raspolaganju za sva pitanja i dvojbe, a sve s ciljem boljeg obrazovanja za našu djecu", poručila je ministrica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo