dio profesora strahuje za posao / Vrdoljak se ispričao, ali profesori i studenti i dalje ljutiti: 'Njegova izjava je neprimjerena'

Uz povijest, učenici 11 strukovnih škola koje su ove godine krenule prema dualnom programu neće imati ni geografiju ni biologiju

1.10.2018.
19:05
VOYO logo

Ivan Vrdoljak ipak se ispričao profesorima zbog svoje izjave o mogućnosti prekvalifikacije profesora.

No, unatoč posipanju pepelom - zbog čovjeka koji se hvali da je HNS omogućio napredak obrazovanja u Hrvatskoj - dio profesora strahuje za posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok kozmetičarke bruse zanat, profesori povijesti nabrušeni su na izjave Ivana Vrdoljaka o prekvalifikacijama.

''Vrdoljakova izjava je totalno neprimjerena. Ako netko ima afinitete za nešto i za to se školuje godinama, dakle studira, mora pročitati mnogo knjiga ići još na dodatnu edukaciju ne može u dva mjeseca položiti nekakvu razliku preDmeta i polagati nešto za što mu možda toliko ne leži'', kaže profesorica povijesti u Obrtničkoj školi za osobne usluge Srebrenka Frajman Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljuti su i studenti.

''Prekvalifikacija kao nekog drugog predmeta ne može biti jer studiji nisu neki tečaj'', poručuje student povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Luka Frljić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dan nakon izjave na N1 televiziji da bi se profesori povijesti mogli prekvalificirati u informatičare Vrdoljak se ispričava.

''…Moja ilustracija prekvalifikacije nije bila primjerena. Međutim, sasvim sigurno ta izjava nije imala namjeru obezvrijediti tuđe znanje i struku, nego jasno naglasiti da svaki reformski proces traži promjenu i prilagodbu svih nas koji smo u te procese uključeni.’’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Srebrenka sada strahuje od gubitka posla. Da neće predavati povijest kozmetičarkama koje su od ove godine uključene u program dualnog obrazovanja saznala je tek početkom školske godine.

''Ove godine imam punu satnicu jer sam dobila još jedno razredništvo, a slijedeće godine bi svi naši smjerovi trebali ići u eksperimentalni dualni program i prema tome bih trebala izgubiti posao'', jasno će. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz povijest, učenici 11 strukovnih škola koje su ove godine krenule prema dualnom programu neće imati ni geografiju ni biologiju. Za iduću školsku godinu u planu je uključivanje dodatnih 20 škola. 

''Hoće li netko ostati bez posla sigurno neće zbog uvođenja nekoliko programa dualnog obrazovanja, ali u sveopćoj slici u slijedećih desetak godina može se dogoditi da ljudi ostanu bez posla'', kaže ministrica obrazovanja Blaženka Divjak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekvalifikacije povjesničara u informatičare neće biti, ali:

''U dualnom modelu za staklare imamo predmet povijest staklarstva ili u dualnom modelu za kozmetičara ljekovito, bilje, anatomija ili slično to sigurno ovo prvo može predavati povjesničar uz dodatnu edukaciju cjeloživotno obrazovanje,a ovjde drugdje biolog'', ističe Divjak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A da se pita učenike, oni bi povijest rado učili.

''Mislim da bi povijest bila bolja zato što bi više naučili o tome ..možda nešt o prošlosti...'', jasno će učenica Obrtničke školi za osobne usluge Zagreb Nika Topalović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bolja mi je bila povijest, zato što lakše i brže se nauči'', dodaje učenica Obrtničke školi za osobne usluge Zagreb Paula Hadžić.

Konačan broj onih koje će se iduće godine uključiti u dualno obrazovanje ovisit će o interesu poslodavaca, škola, ali i učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo