žestoke kritike / Vrdoljak: 'Neonacistički skupovi rezultat su kukavičluka Titanic-Vlade, Petrova i predsjednice'

Image

'Poruku 'u ovoj zemlji to nećeš raditi' trebaju poslati ministar unutarnjih poslova i premijer0

27.2.2017.
16:01
VOYO logo

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u ponedjeljak je ocijenio kako su neonacistički skupovi, kakvim je nazvao onaj nedjeljni u organizaciji A-HSP-a na središnjem zagrebačkom trgu, rezultat kukavičluka Vlade, predsjednika Sabora Bože Petrova i predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, koji su "u niz prethodnih slučajeva reagirali krajnje anemično".

"Ovakvi skupovi rezultat su kukavičluka Titanic-Vlade, predsjednika Sabora Bože Petrova, predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, koji su u niz prethodnih slučajeva reagirali krajnje anemično. I onda kada se govor mržnje ili nasilje pojavi, a reakcije budu anemične, to dovodi do još više mržnje, nasilja i onda se polako gubi kontrola nad vrijednostima u društvu", izjavio je Vrdoljak novinarima u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, nekoliko desetaka sudionika jučerašnjeg skupa iskazali su podršku američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, bili su odjeveni u crno i uzvikivali ustaški pozdrav “Za dom spremni”, a među zastavama kojima su mahali našla se i ona njemačke neonacističke stranke NPD. Policija je zbog remećenja javnoga reda i mira privela predsjednika A-HSP-a Dražena Keleminca.

Predsjednik HNS-a ističe kako mu nije jasno zašto taj skup nije zabranjen. "Mi danas iz opozicije možemo jasnu deklarativnu poruku reći kao i svaki put. I predsjednica i premijer to mogu reći, ali je Vlada zadužena za reakciju. Zašto nije zabranjen prosvjed, nije mi jasno. Zašto još stoje table s ustaškim pozdravima, pa kome je to jasno", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruku "u ovoj zemlji to nećeš raditi" trebaju poslati ministar unutarnjih poslova i premijer

Uvjeren je kako je skup morao biti zabranjen, što je, tvrdi, odgovornost prvenstveno ministra unutarnjih poslova, a onda i predsjednika Vlade. "Trebalo je zabraniti takav skup, ali čak i zabrana skupa neće riješiti problem koji danas imamo u hrvatskom društvu. Zabrana skupa je jednokratna mjera, a treba poslati jasnu poruku - da li želimo živjeti u zemlji gdje se neonacisti ili neofašisti mogu nekažnjeno šetati ulicom i postavljati table, ili želimo živjeti u zemlji koja poštuje sva već stečena prava, slobode i civilizacijske norme za koje smo mislili da smo davno usvojili", istaknuo je Vrdoljak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer i ministar unutarnjih poslova, ustvrdio je, trebaju poslati jasnu poruku svima onima koji se vole identificirati s neonacistima i neofašistima "u ovoj zemlji to nećeš raditi", i to ne samo deklarativno, već i operativno.

Od DORH-a očekuje podnošenje prijava zbog "eklatantnog primjera govora mržnje" na spomenutom skupu, što generalno mora rezultirati samo jednim - "fašisti i neonacisti moraju završiti u zatvoru da ih se tamo educira i da se zna da to ne može tako biti". "Kada se to dogodi u Hrvatskoj, više nikome neće pasti na pamet, a kada si anemičan, bojiš se, pun si kukavičluka i nemaš jasnu poruku, onda si takvi tipovi misle da je sad prilika za njih. Ja im tvrdim nije. Hrvatska neće biti fašistička zemlja", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo