Vratite prijemne ispite pri upisu u srednje školu!

24.1.2012.
8:58
VOYO logo

Ideja o uvođenju prijemnih ispita za upis u srednje škole je jedna od osam točaka tzv. mikro-reforme koju novom ministru predlažu nastavnici, a koje bi se – kako tvrde – mogle uvesti već u školskoj godini 2012./2013., bez ikakvih financijskih troškova i uz bitno podizanje kvalitete nastave.

Kako kažu autori mikro-reforme, postojeći sustav upisa u srednje škole je na rubu blokade jer svake godine sve više učenika završava sedmi i osmi razred s peticama. Zbog hiperinflacije odlikaša, pri upisu u srednje škole postalo je nemoguće napraviti normalnu selekciju, pa su neke škole koje su u vrijeme upisa najviše na udaru već bile prisiljene proširiti krug predmeta koje boduju za upis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hvalevrijedno je nastojanje prosvjetnih vlasti da uvedu 'državnu malu maturu'. Međutim, riječ je o dugoročnom projektu i smatramo da bi ponovno uvođenje prijemnih ispita poslužilo kao prijelazni period, kao priprema i navikavanje nastavnika, roditelja i učenika na činjenicu da je znanje, a ne ocjena, ono čemu treba težiti", kazao je jedan od autora, profesor Dalibor Perković, za Novi list.

Vratiti pravo prijave u više srednjih škola

U prijelaznom periodu, objasnio je, prijemne bi ispite uvele samo one škole koje to žele. Rezultat na prijemnom ispitu nosio bi 60 posto bodova, ostatak ocjene iz osnovne škole, a obavezno bi se provjeravalo znanje hrvatskog jezika i matematike. Bodovi s prijemnog bi se mogli prenositi u drugu školu. Također, osmaši bi ponovno dobili i pravo prijave u više srednjih škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija Lugarić, zamjenica ministra obrazovanja, koja je u posljednja tri tjedna prikupila više od stotinu nastavničkih prijedloga, kazala je da će sve prijedloge temeljito razmotriti, te odluku donijeti nakon široke javne rasprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo