IDUĆA DVA TJEDNA / Vozači benzinaca, trk na pumpe. Dizelaši, pričekajte do sutra: Od ponoći nove cijene goriva

Jučer smo prvi objavili nove cijene goriva, a Vlada ih je danas i službeno potvrdila. Istodobno iz ministarstva poljoprivrede stiže utješnu najava za 20 tisuća onih koji ovise o plavom dizelu

7.11.2022.
19:23
VOYO logo

Nije ova vijest važna samo transporterima, ali njima je - krucijalna.

"Evo konkretno danas sam čisto radi uštede morao natočiti manje, pa ću sutra natočiti pun rezervoar", kaže Zoran Vuković iz Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sutra neće biti nikakvog iznenađenja jer već od jučer znamo ono što je Vlada danas potvrdila.

Image
idućih 14 dana /

Vlada donijela nove cijene goriva. Benzin poskupljuje za 48 lipa, dizelaši će odahnuti

Image
idućih 14 dana /

Vlada donijela nove cijene goriva. Benzin poskupljuje za 48 lipa, dizelaši će odahnuti

Dizelašima će rezervoar biti malo jeftiniji. Nova je cijena dizela jeftinija po litri 25 lipa. Ali zato benzincima cijena raste značajnije. 48 lipa po litri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo izdržati tu do neke razine od 2 eura, pretpostavljam da takva saznanja imaju i ovi trgovci derivatima i mislim da će se držati toga", smatra Vuković.

Novi utorak, nove cijene, a vozači već umorni od svega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijene su užas. Iskreno sad sam došao natočiti malo jer sam čuo da se sutra spuštaju cijene, a točim dizel, ali užas", poručuje Aleksandar Gerdević iz Rijeke.

"Nemam se što frustirati, ili ćete se voziti ili se nećete voziti, parkirate auto ili motor u garažu i bicikla ili pješice. Autotrolej", poručuje Elvis Milošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakva god da je cijena preko granice nedvojbeno se negdje na obzoru ne vidi točka stabilnosti tržišta.

"Pa prodat ćemo svi aute, naročito dizele i vozit ćemo se biciklima, ne može ići dalje puno, pozatvarat ćemo što radimo i odselit ćemo se", tvrdi Angela Juriša iz Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok Vlada ponavlja kako bi plavi dizel koštao 10,45 kn/l da oni nisu intervenirali, poljoprivrednici u Baranji, kojima je završila žetva pa su tek sad prodisali, govore na miru ćemo biti jedino ako plavi dizel ode u povijest.

"Najbolje bi bilo da se subvencionira dizel, da nije plavi dizel jer svi mi koji smo kupili malo novije strojeve velik je problem kvalitete. Kvare nam se strojevi, to je veliki problem", kaže poljoprivrednik Dani Varga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ministarstva nema pozitivnog odgovora. Iako su danas osigurali nove kvote plavog dizela za one koji najviše troše, većih promjena neće biti.

"Upravo zbog ove odredbe na razini EU da se označava takva vrsta oslobađanja od trošarine mi nismo u mogućnosti u ovom roku koji su oni izrazili, a to je vrlo žurno unijeti neke izmjene u pravilniku", kaže državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Tugomir Majdak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što im mogu garantirati je da će ova cijena plavog, kad već nema prijelaza na obični dizel - ostati sigurno do kraja godine.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike