VOJSKA NE PLAĆA KOMUNALIJE: / Gubitke gradova plaćaju građani; 'Zar su oni bolji nego radnik koji šljaka za plaću i mora platiti da preživi?'

Image

U Kninu su primjerice vojna vozila u središtu grada čest prizor,

29.11.2019.
10:18
VOYO logo

Vjerovali ili ne, vojska ne plaća komunalnu naknadu u vojnim objektima koje koristi u različitim gradovima pa je Ministarstvo obrane samo Kninu dužno više od dva milijuna kuna, saznaje Dnevnik.hr. U Kninu su primjerice vojna vozila u središtu grada čest prizor, a ono što Kninjane muči jest činjenica što više od pet godina MORH gradu ne plaća komunalnu naknadu pa na kraju ispaštaju građani.

"Od veljače 2014. do današnjeg dana je više od dva milijuna i 100 tisuća kuna troškova", tvrdi kninski gradonačelnik Marko Jelić za Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani nezadovoljni

Osim što je takva "praksa" vojske dozlogrdila gradonačelniku, niti građanima više nije jasno zašto oni moraju plaćati dugove vojske. Kninjanka Tina smatra da to nije u redu i dodaje da "ako svi normalni ljudi, bili zaposleni ili nezaposleni, moraju plaćati državi, zašto ne bi bilo i obratno". Mara iz Knina drži se one "ili svi ili nitko" pa se pita "je li vojska bolja nego obični radnik koji šljaka za svoju plaću i mora platiti da preživi?".

Image
Foto: Dnevnik.hr

Vojni kamion u Kninu

Gradonačelnik Knina kaže da se Ministarstvo po Zakonu ne može ovršiti, ali da za ostale taj Zakon ne vrijedi. Jelić objašnjava da se građani ili poslovne proizvodne jedinice mogu ovršiti, no da se državno tijelo ne može ovršiti. Gradonačelnik Knina kaže da ne odustaje i da će dug i dalje potraživati i to sudskim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MORH duguje Kninu, Slunju, Sinju, a ne plaća ni u Vukovaru

Dnevnik.hr doznaje da su sudskim putem naplatu duga MORH-u već napravile Ploče, i uspjele su! I da, pravnu bitku mogao bi dobiti svatko tko se odluči za takav način naplaćivanja dugova. U prosincu 2018. Ustavni sud je donio odluku da je MORH dužan plaćati komunalnu naknadu jedinicama lokalne samouprave. Između ostalog, komunalna naknada je jedan od osnovnih izvora prihoda u lokalnim blagajnama te se tim novcem obnavlja infrastruktura. MORH-ov odgovor je da novac za podmirenje duga Kninu nisu imali u proračunu 2019., a upravo se povećanjem tog proračuna često hvali ministar obrane Damir Krstičević. No, poručili su da će se dug riješiti do kraja ove godine.

Image
Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

28.10.2019., Knin - Zavrsna svecanost zavrsetka obuke za razvoj vodja 1.Narastaja sredista za razvoj vodja Marko Babic odrzana na kninskoj tvrdjavi. Damir Krsticevic. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nije vojska dužna samo Kninu jer duguje i Sinju i Slunju, baš kao i ostalim velikim gradovima u kojima su otvorene vojarne. U Vukovaru vojska uopće ne plaća komunalna davanja, a iz vukovarske Gradske uprave odgovaraju da su državu oslobodili plaćanja zbog "iznimne važnosti ustanova koje se nalaze na području bivše vojarne".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme će pokazati hoće li vojska na kraju platiti ili neće, međutim, ako ne plate, njihov dug će ponovno podmiriti građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo