Vojnici vode rat s vodom, starci i djeca već evakuirani

4.6.2010.
20:18
VOYO logo

arti-201006040441006Dok vojska krpa nasipe oko rijeke Baranjska Karašica u mjestima Šumarina, Luč i Šećerana, sve je pripremljeno za evakuaciju oko 1.800 mještana.

Prevencije radi iz tih je mjesta evakuirano pet osoba starije životne dobi koje su smještene u Dom za stare i nemoćne osobe u Belom Manastiru. Velik broj roditelja svoju je djecu odveo na sigurno kod rodbine u druga mjesta, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč silnim naporima mještana, pripadnika civilne zaštite, vatrogasaca, vojske i policije koji već gotovo 60 sati neprestano grade dodatne redove nasipa, voda koja je u Baranjsku Karašicu dotekla iz Mađarske te kiša koja je i u petak gotovo cijeloga dana pomalo padala podigli su razinu rijeke do te mjere da je na nekim mjestima došlo do probijanja nasipa.

No, zbog ulaganja dodatnih napora, ali i ljudskih snaga kojima se priključilo još oko 250 pripadnika HV-a, koje je doveo zapovjednik kopnene vojske Mladen Kruljac, branitelji odolijevaju vodi i nasip još uvijek nije u potpunosti pukao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problema u Šumarini ima i na početku sela, gdje su kanalske vode poplavile pet dvorišta i kuća, a razina vode u tim dvorištima je oko pola metra.

I dok se ekipe bore na Karašici misli se već okreću i prema Dunavu koji će tijekom vikenda početi rasti, a kako kažu u Hrvatskim vodama prognoze o porastu su nezahvalne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Očekujemo red veličine kao što je bilo 2006. godine (tada je bilo od 700 do 750 cm), ali Dunavom se još ne bavimo'', rekao je Ivica Nađ iz Hrvatskih voda.

S obzirom da je na Dunavu kod Batine u petak u 16 sati izmjereno 513 cm, to znači da bi porast trebao biti i do dva metra, a to će stvoriti dodatne probleme kako na samom Dunavu tako i na Dravi te na manjim vodama u unutrašnjosti koje se neće imati gdje ulijevati, što bi moglo produžiti agoniju u Slavoniji i Baranji i sljedeća dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201006020080006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo