'Vodovod nam protuzakonito skida vodomjere'

U želji da naplate nepodmirene račune u splitskoj tvrtki Vodovod i kanalizacija odlučili su se na skidanje vodomjera.

7.5.2012.
10:26
VOYO logo

Na splitskom je području u posljednja dva mjeseca skinuto čak 266 mjerila za potrošnju vode, a distributer Vodovod i kanalizacija poslao je 2.500 opomena pred skidanje vodomjera. Razlog je to zbog kojeg Udruga Dalmatinski potrošač savjetuje Splićane da protiv VIK-a podnesu tužbu.

"VIK se ponaša protivno Ustavu. Davatelj usluga vodoopskrbe nema zakonsku ovlast za uređenje postupka skidanja vodomjera u nakani prisilne naplate potraživanja. Naplata duga od strane potrošača treba se ostvarivati u parničnom i ovršnom postupku", upozorava Ante Tičić iz Dalmatinskog potrošača. Prema Tičićevim riječima, Vodovod krši zakon i naplaćujući trošak od 600 kuna za skidanje vodomjerila, a uz taj trošak distributer vode od dužnika naplaćuje i opomenu u iznosu od čak 244 kune!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dopuštamo davatelju usluge da piše i naplaćuje opomene, ali u stvarnom trošku, što bi u ovom slučaju bilo 10 kuna", kaže Tičić.

Ne odustaje od tužbe

Među onima koji će tužiti Vodovod je i Katja Glavinić koja je zbog duga od 600 kuna ostala bez vode i vodomjera. Dug i trošak opomene na kraju je podmirila, a trošak skidanja i postavljanja vodomjera su joj oprostili. Unatoč tome, najavljuje tužbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez obzira na taj njihov 'velikodušni' oprost, tužit ću Vodovod jer smatram da taj čin skidanja mjerila ne samo da je protivan zakonu već se protivi i moralu i ljudskosti", kazala je za Slobodnu Dalmaciju.

Sve po Pravilniku

Direktor tvrtke Vodovod i kanalizacija Antonio Kardum potvrdio je da skidaju vodomjere ali, ističe, potrošačima koji račune nisu platili duže od 6 mjeseci, te su se oglušili na opomene. Postupanja VIK-a opravdava Pravilnikom koji je na snazi već 10 godina, a ističe da je ovakav oblik rada jeftiniji za građane od ovrha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče iznosa od 600 kuna za skidanje i ponovno postavljanje mjerila, to je realan trošak našeg rada", kaže Kardum dodajući kako se opomene naplaćuju samo ako dug datira od prije nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo