POPLAVE U HRVATSKOJ / Drama u Podravini, SRUUK poslao upozorenje: 'Zbog rekordnog vodostaja Drave postoji mogućnost poplavljivanja'

Image

Noće je bila kritična za za Drnje i Botovo gdje se od nedjelje ujutro grade zečji nasipi

7.8.2023.
7:38
VOYO logo
  • Koprivničko-križevačka županija vrhnunac vodenog vala očekuje u utorak
  • Izvanredno stanje uvedeno za općinu Orle
  • Objavljen popis blokiranih prometnica
  • Vodostaj Mure i Save dosegao rekord
  • Vrhunac vodnog vala u općini Drnje oko ponoći

TIJEK DOGAĐAJA:

SRUUK poslao upozorenje

22.10 - Dok se u Drnju u Koprivničko-križevačkoj županiji vrhunac vodenog vala očekuje noćas, nizvodno u Gabajevoj Gredi, naselju u sastavu Općine Hlebine, nasip je počeo propuštati dravsku vodu, a načelnik županijskog Stožera CZ Ratimir Ljubić kazao je kako je u tijeku saniranje rupa.

POGLEDAJTE VIDEO: Povijesno visoka Drava ruši sve pred sobom! Pred Podravinom duga i neizvjesna noć, vrhunac vodnog vala tek stiže

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Gabajevoj Gredi je došlo do propuštanja poplavnih voda kroz nasip. Operativne snage civilne zaštite zajedno s mještanima saniraju te rupe gdje propušta voda. Zbog velike potrebe, velikog broja ljudi, zatražena je pomoć Hrvatske vojske i uskoro dolazi 150 vojnika na ispomoć, zajedno sa 100 vatrogasaca koji su već tamo i 50 mještana koji pomažu i dalje rade", rekao je Ljubić za Dnevnik HRT-a.

Image
HRVATSKA POD VODOM /

Donosimo veliki fotoizvještaj s poplavom pogođenih područja: Prizori katastrofe pogađaju ravno u srce, borbe s bujicama su nemilosrdne

Image
HRVATSKA POD VODOM /

Donosimo veliki fotoizvještaj s poplavom pogođenih područja: Prizori katastrofe pogađaju ravno u srce, borbe s bujicama su nemilosrdne

U Hlebinama živi 1200 ljudi.  Ljubić je rekao i kako oštećenje nasipa nije veliko pa tako niti propusnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

24sata piše da je stanovnicima okolice Koprivnice večeras u 20:42 stigao SMS sustava SRUUK zbog moguće poplave područja Općine Hlebine. "Zbog rekordnog vodostaja Drave postoji mogućnost poplavljivanja područja Općine Hlebine", stoji u SMS poruci na kojoj je i poveznica na stranice 112.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drava urušava kuću

16.15 - Šoderica je pod velikim pritiskom vodenog vala koji je još ranije probio kanal u jezero, a Glas Podravine piše da trenutno ne postoji način da se voda zaustavi.

Voda je već ranije razvalila obalu, poplavila kamp, šetnicu i ostatak područja kod pruge i ugostiteljskog objekta Ribički dom, a sada se urušava i kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunac vodenog vala u Drnju očekuje se oko ponoći

15:17 - U općini Drnje, u Koprivničko-križevačkoj županiji, Drava je premašila rekordni vodostaj za najmanje pola metra, vrhunac vodenog vala očekuje se tijekom noći, a od poplave se brani stotine kuća, rekao je u ponedjeljak nakon obilaska terena direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će rušenja rekordnog vodostaja za sigurno pola metra u odnosu na dosadašnji rekord iz 1972.", rekao je Đuroković na konferenciji za medije nakon što je zajedno s  ravnateljem Ravnateljstva civilne zaštite Damirom Trutom obišao službe na terenu.

Maksimalan vodostaj očekuje se oko pola noći, a u Drnju se brani točkasto 20-ak objekata. Posebna pozornost će se posvetiti stabilnosti nasipa kojim se brani više stotina kuća i oko tisuću stanovnika. Desetak objekata u nebranjenom, poplavnom području u kontaktu je s vodom. Najveće opterećenje na ovom području potrajat će u utorak do popodnevnih sati, a kada se utvrdi maksimalan vodostaj u Botovu, moći će se znati koliki će vodeni val proći Dravom nizvodno, kroz Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku županiju. Đuroković kaže da se  očekuje preklapanje dva vodena vala  Mure i Drave, Mure od 1400 kubnih metara u sekundi, a Drave od 2000 kubnih metara u sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koordinacijom s HEP-om provedeno je pretpražnjenje da bi se omogućio što manji dotok Drave u trenutku maksimalnog vodostaja Mure te se tako nastoji sniziti vodostaj prema Botovu. 

"Prvobitne prognoze vodostaja Drave bile su čak + 700 centimetara, tako da sada imamo razloga za više optimizma", rekao je Đuroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da je situacija pod kontrolom, a načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić poručuje da im za sada ne treba pomoć vojske. U smjeni dežura oko 100 dobrovoljnih vatrogasaca i do 50 dragovoljaca, mještana općine Drnje. Načelnik općine Petar Dombaj također poručuje da  prostora za paniku "još uvijek nema".

"Puno je vatrogasaca i ljudi iz žurnih službi na terenu. Nasipi oko kuća povišeni su za 80 centimetara, a ako bude potrebe, postavljene su tri linije obrane. Evakuacija stanovništva je zadnja opcija i za sada o njoj nema govora", poručio je Dombaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je i da se nije uspjelo spriječiti prodor vode u romsko naselje, kao ni 2014. Trenutno su svi stanovnici romskog naselja smješteni u sportsku dvoranu gdje je otprilike 35 ljudi.

Drava se izlila u Šodericu

14:00 Rijeka Drava prelila se u popularno izletište, jezero Šodericu, piše ePodravina. Neprepoznatljivo je - jezero je prepuno vode, a pod vodom su i šetnica, kamp, odbojkaško igralište te sve ostalo što je u blizini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Urušio se i dio tla pa stvorio ogromne rupe.

Ravnateljstvo Civilne zaštite: Izvanredno stanje na dionicama na Dravi, Muri i Savi

 Izvanredno  stanje obrane od poplava je na nekim dionicama na Dravi Muri i Savi i to: Drava-Botovo, zatim Mura-Mursko Središće, Goričan i Sava –Rugvica, Ustava Prevlaka, Dubrovčak, izvijestili su u ponedjeljak iz Ravnateljstva Civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanredne mjere vrijede za dionice: Drava-Novo Virje Skela; OK Lonja-Strug - Ustava Prevlaka; Retencija Žutica –CS Rožec. 

U Zagrebačkoj županiji, u Zaprešiću, Sava je u opadanju te nema više ugroza, a kontrolira se stanje nasipa. U nedjelju su nadležne službe obilazile teren na području Brdovca gdje će se, kada se voda još povuče, krenuti sa sanacijom terena, ispumpavanjem vode iz podruma i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saniran sifon Čička Poljana na odteretnom kanalu, na nasipu Vrbovo-Stružec postavljeno gotovo 8.000 vreća

U Velikoj Gorici u nedjelju su Hrvatske vode i Vodoopskrba Velike Gorice sanirali sifon Čička Poljana na odteretnom kanalu te su postavljene pumpe i prepumpavala se voda. I dalje se nadziru lokacije u Petrovini, Lomnici i Čiču.

U Rugvici na dužini nasipa Hruščica – Prevlaka bio je manjih procjeđivanja vode pa je 150 pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite u nedjelju postavljalo boks barijere. Na terenu je ostalo još njih 80 koji su nastavili puniti boks barijere i raditi zečje nasipe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U općini Orle na nasipu Vrbovo - Stružec također su postavljani zečji nasipi. U nedjelju, tijekom večeri kritične točke bile su Stružec Posavski, Vrbovo Posavsko i Ruča. Do sada je postavljeno između sedam i osam tisuća vreća na kritičnim lokacijama. U saniranju i obrani od poplava su angažirani djelatnici Područnog ureda Civilne zaštite Zagreb, Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Zagreb s dronom, Stožer civilne zaštite općine Orle te više od  100 volontera civilne zaštite i vatrogasaca. U pripravnosti su i dodatne snage koje će doći u slučaju potrebe.

I u Ivanić Gradu su tijekom dana postavljeni zečji nasipi i boks barijere. U nedjelju kasno navečer povišen je nasip boks barijerama na Dubrovčaku kod crkve i dio prema Prerovcu, a Hrvatske vode stalno pregledavaju nasipe. 

U Murskom Središću nastradali gospodarski objekti, u Drnju 33 osobe smještene u sportsku dvoranu

U Sisačko-moslavačkoj županiji voda iz rijeke Save preljeva se u Lonjsko polje. Cesta Sisak-Palanjek zatvorena  je za sav promet od nedjelje, 6. kolovoza od 15 sati. Vodostaji su i dalje u porastu, a sve operativne snage su na terenu.

Međimurska županija također se brani od poplave. U Murskom Središću se tijekom dana i noći provodila dogradnja zečjeg nasipa na šetnici u centru i prepumpavanje zacijevljenog potoka u rijeku Muru u kojem je sudjelovalo komunalnog poduzeće i vatrogasci.  Nastradali su gospodarski objekti i garaže, a obiteljske kuće nisu ugrožene.

U općinama Sveti Martin na Muri, Podturen, Goričan, Donja Dubrava i Nedelišće su se tijekom dana i noći ispumpavala voda, postavljali su se i nadograđivali zečji nasipi na kritičnim mjestima te na nasipu na Muri.  Također su se oko ugroženih kuća postavljali zečji nasipi, a nasipi se kontinuirano obilaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog prelijevanja rijeke Drave preko ceste zatvorena je državna cesta D20 (Donja Dubrava-Koprivnica).

Na terenu u Koprivničko-križevačkoj županiji bili su u nedjelju djelatnici Hrvatskih voda s mehanizacijom i ljudstvom, sveukupno oko 90 vatrogasaca koji su zajedno sa Stožerom Civilne zaštite Općine Drnje, povjerenicima civilne zaštite i građanima Drnja, punili vreće s pijeskom i ojačavali nasip da se Drava ne bi prelila. Ondje su nastavili raditi na obrani od poplave i tijekom noći na ponedjeljak, a vodi se briga i o lokalnom stanovništvu pa je za stanovnike osigurana sportska dvorana u kojoj su smještene 33 osobe s područja Drnja.

Zatvorena je cesta D41 između Drnja i Botova, a u ponedjeljak ujutro primljena je i dojava da se voda izlila preko ceste u vikend naselju Šoderica te je taj dio ceste zatvoren.

 S obzirom na to da je vodostaj rijeke Mure i Drave u porastu, u Virovitičko-podravskoj županiji u pripravnost su stavljene operativne snage općina Pitomača, Špišić Bukovica, Lukač, Gradina, Sopje i Čađavica. Aktivirano je 40 pripadnika operativnih snaga civilne zaštite općine Sopje na rijeci Dravi zbog izgradnje zečjeg nasipa na dionici kanal Vaška – Kapinci. Dužina izrade nasipa  na kanalu Vaška – Kapinci na rijeci Dravi je produžena na 1.200 metara.

Vodostaji Save u gornjem toku u opadanju, nizvodno rastu

Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, vodostaji rijeke Save u gornjem toku su u opadanju, a u nizvodnom dijelu vodostaji rastu i slijedi njegovo zadržavanje na višim razinama tijekom sljedećih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodostaji rijeke Mure u uzvodnim dijelovima sliva susjednih država opadaju tako da će je smanjena količina dotoka koja se ulijeva u Dravu, ali s obzirom na izrazito visoke vodostaje Drave i tendenciju daljnjeg rasta vodostaja potrebno je pratiti prognoze i razvoj situacije na terenu.

Današnja prognoza ukazuje na moguće obilnije oborine na području Dalmacije i njenog zaleđa koje mogu uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava. Posebna pozornost je potrebna na opožarenim područjima jer su iznimno ranjiva na bujične poplave, izvijestili su iz DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske vode: Očekujemo da nakon povijesnog protoka Mura više neće rasti

11:30 Nakon rekordnog vodostaja Mure koji je u jednom trenutku u Murskom Središću iznosio 543 centimetra, u Hrvatskim vodama očekuju da rijeka nakon povijesnog protoka više neće rasti.

„Bilježimo nove rekorde, nažalost negativne. Mursko Središće je na 543, a rekord iz 2014. je bio 528. Botovo je na 606 centimetara, u odnosu na 2014. kada smo imali 577, znači 29 centimetara više”, kazao je Milan Rezo, direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da se na Muri u Međimurju ovoga trenutka bilježi protok od 1418 kubika vode u sekundi te podsjetio da su tamo izgrađeni modernizirani nasipi u dužini od 50 kilometara s desne strane rijeke, projektirani za 1650 kubika.

„Imamo još otprilike 230 kubika mogućnosti prihvata u tom nasipu i očekujemo da Mura više nakon ovog povijesnog protoka neće rasti”, istaknuo je Rezo.

Načelnik Rugvice: Vodostaj Save pada, no oprez je i dalje potreban

11:00 Vodostaj Save kod Rugvice, općine 20-ak kilometara jugoistočno od Zagreba, već je neko vrijeme u padu, no oprez je i dalje potreban, objavio je u ponedjeljak prijepodne gradonačelnik Rugvice Mato Čičak.

 U 9 sati vodostaj je iznosio 932 centimetra, objavio je Čičak na jednoj društvenoj mreži.

 Taj je vodostaj za 18 centimetara niži od onoga izmjerenog noćas u 3 sata i za 20 centimetara niži od vodostaja izmjerenog u nedjelju u 22 sata.

 Uspješno je obranjen i dio nasipa u Hrušćici, naselju u općini Rugvici, koji je sinoć bio kritična točka.

 Nakon što su u Hrušćici postavljene boks barijere u dužini 300 metara, taj je dio nasipa uspješno obranjen, kao i ostali dijelovi, objavio je Čičak.

 Zahvalio je svima koji su pomogli sačuvati savske nasipe: vatrogascima, lovcima, udruga, mještanima.  Hvala svima koji su danonoćno punili vreće s pijeskom kako bi obranili Rugvicu, napisao je načelnik. 

Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda jutros je rekao da je vodostaj Save na vodomjeru Rugvica, koji je noćas u 3 sata dosegnuo 950 centimetara , u laganom opadanju i da očekuje da vodostaji na tom području tijekom ponedjeljka više neće rasti.

 „Odnosno očekujemo opadanje od Rugvice do Dubrovčaka“, rekao je Novosel, podsjećajući da je rekordni vodostaj Save kod Rugvice, čak 980 centimetara, izmjeren 2010. godine.

 Naveo je i kako je izvanredno stanje obrane od poplava, osim u Rugvici, uvedeno i za velikogoričko, odnosno područje općine Orle.

Povlači se voda iz oteretnog kanala Sava-Odra

10:11 Pogledajte kako danas izgleda kanal koji je spasio Zagreb.

Zbog podizanja vodostaja Drave, zatvorena cesta od Botova do Drnja

9.39 Zbog izvanrednog stanja podizanja vodostaja rijeke Drave u ponedjeljak u 8,15 sati za sav promet zatvoren je dio državne ceste 41 od Botova do Drnja, te se u Gotalovu promet preusmjerava na relaciju Gola - Ždala – Repaš i obrnuto, izvijestili su iz Policijske uprave koprivničko- križevačke.

Promet iz smjera Koprivnice u smjeru Botova, u Drnju se preusmjerava na relaciju Torčec- Đelekovec i obrnuto.

Također, zatvorena je lokalna cesta koja vodi kroz naselje Šoderica.

Iz policije su zamolili sve sudionike u prometu da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju i upute policijskih službenika.

Srušen rekord vodostaja Drave kod Botova, prometnice poplavljene

8:59 Vodostaj Drave kod Botova s 587 centimetara, koliko je izmjereno u u ponedjeljak u četiri sata, srušio je rekord iz 2014.  kad je ista mjerna stanica pokazala dubinu vode od 577 centimetara, a voda je poplavila dijelove Drnja gdje su pod vodom prometnice i dvorišta.

Iako su hitne službe i volonteri na kritičnim mjestima cijelu nedjelju pripremali zečje nasipe, nažalost, voda je poplavila dijelove Drnja gdje su dvorišta i prometnice pod vodom.

Osim toga, u obližnje jezero Šoderica slijeva se ogromna količina vode iz Drave.

Okolne prometnice također su poplavljene pa se vozačima savjetuje da se informiraju o stanju na cestama koje se nalaze uz rijeku.

Najnoviji podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda pokazuju da vodostaj ne raste, no, neslužbeno se doznaje da opasnost još nije prošla jer se sa sigurnošću ne može predvidjeti kako će na dotok nove vode iz Slovenije reagirati rijeka.

HAK: Zbog izlijevanja Drave, preko GP Dubrava Križovljanska samo osobna vozila

7:58 Zbog izlijevanja rijeke Drave, samo za osobna vozila dopušten je prijelaz preko GP Dubrava Križovljanska, teretni promet preusmjeren je na GP Macelj i Trnovec, izvijestili su u ponedjeljak ujutro iz Hrvatskog auto-kluba.

Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski. Mogući su odroni. U Gorskom kotaru, Lici i Dalmaciji ponegdje ima i magle.

Na A1 Zagreb-Ploče-Karamatići kod naplatnih postaja Lučko i Demerje u smjeru Zagreba nema dužih čekanja. Tijekom jutra očekuje se pojačan promet u smjeru mora. Na pojedinim dionicama i povremeno se vozi u kolonama u pokretu sa kratkotrajnim zastojima u smjeru mora, izvijestili su.

Na A3 Bregana-Lipovac (uključujući zagrebačku obilaznicu) povećana je gustoća prometa na zagrebačkoj obilaznici iz smjera Buzina, gdje je kolona duga dva kilometra i Jankomira u smjeru naplatnih postaja Lučko (prema moru).

Na A2 Zagreb-Macelj, A6 Rijeka-Zagreb i Istarskom ipsilonu nema gužvi i zastoja.

U prekidu je katamaranska linija 9141 Pula-Zadar.

Besana noć u Međimurju: Vatrogasci i volonteri osiguravaju nasipe, Mura još narasla

7:45 - Međimurci su proveli još jednu besanu noć, najkritičnije je u Murskom Središću, a problemi su i u Svetom Marinu na Muri gdje žurne službe pokušavaju zaustaviti dotok vode u kuće budući da je Mura ponovo dosegla rekordan vodostaj, a Drava je imala veliki dotok vode iz Slovenije i Austrije,

"Danas su rekordi Mure ponovno srušeni jer je 543 centimetra trenutno vodostaj rijeke Mure kod Murskog Središća. To je najviše ikad zabilježeno", rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec za Hrvatski radio te dodao da su također pratili situaciju na rijeci Dravi koja je cijeli dan imala veliki protok vode iz Austrije i Slovenije i visoke vodostaje.

Zbog toga je, kaže, ekipa stanovnika, mještana i dobrovoljnih vatrogasnih društava radila cijele noći na učvršćivanju nasipa kod naselja Pušćine i Gornji Hraščan u općini Nedelišće kako se ne bi ponovio najgori scenarij od prije 10 godina.

Sinoć je bio i stanak s donjomeđimurskim načelnicima općina s obzirom na visoki vodostaj rijeke Mure kod Goričana, gdje se Mura ulijeva u Dravu.

"Na rijeci Muri imali smo desetak potencijalno ugroženih kuća. One su bile zaštićene zečjim nasipima, vrećama s pijeskom i to smo prevenirali na području Murskog Središća, Svetog Martina na Muri i Poturena, no, za sada nema većih problema, ali ima manjih šteta koje će se vrlo brzo sanirati", izvijestio je.

Što se tiče općine Nedelišće i rijeke Drave, dodao je, sjećamo se svi velike katastrofe iz 2014. i činimo sve, pušemo i na hladno da se to ne dogodi. "U međuvremenu se izgradilo dosta nasipa, a neki dijelovi sad su se učvrstili kako se velike količine vode koje sada dolaze i slijevaju ne bi probile. Sada treba kontrolirati, dokle god je visoki vodostaj, kompletnih preko 50 kilometara nasipa uz rijeku Muru i Dravu što čine volonteri i vatrogasci", rekao je Posavec.

Habijan: Najjači vodeni val očekujemo sutra

7:45 - Zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan rekao je da još uvijek drže sve pod kontrolom.

"Još uvijek držimo sve pod kontrolom, nije se dogodilo da nam je negdje probilo u dio naseljenog mjesta, i gospodarski objekti nisu ugroženi. Trenutačno imamo na raspolaganju 118 vatrogasaca koji još uvijek utvrđuju nasipe i izgrađuju nove, pojačavaju ih, baš zbog mogućnosti dolaska vodenog vala kojeg očekujemo sutra, tijekom dana", rekao je.

Dodao je da su dosad potrošili oko 65.000 vreća s pjesmom, a građevinska mehanizacija pojačava nasipe, u okruženju od sedam kilometara.

Hrvatske vode će gradnju nasipa uz rijeke morati prilagoditi klimatskim promjenama.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da su u proteklih šest godina rekonstruirali i nadogradili 225 kilometara nasipa, 75 kilometara nasipa u ovom trenutku ojačavamo gradimo ili nadvisujemo i na taj način se prilagođavamo klimatskim promjenama i rekordnim vodostajima.

"Problem je što svi vidimo da je dinamika procesa kilmatskih promjena toliko brza, to se događa i u drugim državama, da rijetko koja država uspijeva tako brzo dizati sustave , a i obrane od poplava s obzirom na to koliko bilježimo ekstremne hidrološke prilike", kazao je Đuroković.

Novosel: Vodostaj Save kod Rugvice u laganom opadanju

7:40 - Vodostaj Save na vodomjeru Rugvica dosegnuo je 950 centimetara noćas oko 3 sata i od onda je u laganom opadanju, rekao je u ponedjeljak ujutro Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda, koji očekuje da vodostaji na tom području tijekom ponedjeljka više neće rasti.

„Odnosno očekujemo opadanje Save od Rugvice do Dubrovčaka“, rekao je Novosel u Jutarnjoj kronici Hrvatskog radija.

Unatoč izvanrednim mjerama obrane od poplave, uvedenim u nedjelju u podne, kaže da je sadašnja situacija u Rugvici, općini 20-ak kilometara jugoistočno od Zagreba, nešto bolja od one iz 2010. kada je vodostaj rijeke dosegnuo čak 980 centimetara.

Tamo imamo i nešto rekonstruiranih nasipa, na žalost nisu svi, pa se na desetak mjesta, i sa desne i sa lijeve strane Save, moralo raditi nadvišenje u dužini od 50 do 150 metara.

„Očekujemo da vodostaji na tom području više neće biti u porastu tijekom ponedjeljka, odnosno očekujemo opadanje od Rugvice do Dubrovčaka“, kazao je Novosel, dodajući da su linije obrane od poplave postavljene i da ih treba samo kontrolirati.

Procijenio je da će „sigurno“ biti nekih procjeđivanja, podvira, koje treba žurno sanirati u iduća 24 sata i onda se nada da će i to područje proći bez ugroza od poplave.

Novosel navodi da je izvanredno stanje obrane od poplava, osim u Rugvici, uvedeno i za velikogoričko, odnosno područje općine Orle.

Sava kod Zagreba je u opadanju, vodostaj rijeke opao je oko jedan metar.

Mura dosegla novi maksimum

7:40 - Vodostaj Mure dosegao je novi maksimum. U ponedjeljak u 5 sati izmjereno je 543 centimetra, dok je vodostaj u nedjelju u 21 sat bio osam centimetara niži.

Sava je tijekom noći dosegla rekordni vodostaj iz 2010. godine i stala tek na 878 centimetara.

Hrvatske vode uvele su izvanredno stanje obrane od poplava na Muri.

Vodostaj Drave pao na 355 centimetara

7:35 - Na Dravi kod Pušćina situacija je također napeta. Vodostaj je u noći na ponedjeljak dosegao čak 366 centimetara, da bi ujutro pao na 355 centimetara.

Poplavljene prometnice

7:00 - Zbog vode na kolniku prekinut je promet na cestama:

  • DC20 Donja Dubrava-Veliki Otok;
  • DC41 Drnje-Botovo;
  • DC8 u podvožnjaku Žabica u Rijeci;
  • zatvoren je nadvožnjak prema Savi kod Zaprešića;
  • ŽC3041 u mjestu Bukevje;
  • LC26126 Donja Dubrava (DC20)-Selnica Podravska;
  • nerazvrstana cesta u mjestu Palanjek kod Siska.

ZBOG RADOVA ZATVORENE SU DIONICE DRŽAVNIH CESTA:

  • DC2 Vukovar-Ilok između naselja Sotin i Opatovac (do 1.rujna) i obilaznica grada Iloka (do 09.rujna);
  • DC26 Koritna-čvor Dubrava (do 31.kolovoza);
  • DC36 Blatnica Pokupska-Pisarovina (do 9. kolovoza) i Gradec Pokupski-Lijevo Sredičko (do 1.rujna);
  • DC51 Nova Gradiška-Požega u mjestu Rešetari (obilazak je lokalnim prometnicama kroz Cernik, a za vozila iznad 7,5 tona državnim cestama DC49 i DC38 kroz Pleternicu i Požegu);
  • DC213 Nemetin-Dalj (do 14.studenog);
  • DC231 u Samoboru između raskrižja Ulica Bleiburških žrtava i 151. Samoborske brigade HV (do 20. kolovoza);
  • DC307 Mokrice-Zabok (do 31.kolovoza);
  • DC525 Pleternica-naselje Bilice (do 15.rujna);
  • DC544 Prgomelje-Gudovac-Velike Sredice u Bjelovaru (do 20.kolovoza);
  • DC678 u Belom Manastiru (do 26.lipnja 2024).
  • Na državnoj cesti DC6 Glina-Dvor u mjestu Donji Žirovac od 4. kolovoza do 15. rujna vozit će se uz privremenu regulaciju prometa jednim kolničkim trakom, naizmjence.

Vozi se jednim trakom, naizmjence, uz privremenu regulaciju prometa (semafore) na državnim cestama:

  • DC2 na vijaduktu u Iloku;
  • DC8 u Stobreču (do 1.rujna),
  • DC205 u Klanjcu (do 12.kolovoza);
  • DC228 na Ilovcu u Karlovcu (do 15.rujna).

Kritična noć za Drnje i Botovo

Jučer - Nabujala Drava uslijed obilnih kiša u nedjelju je ozbiljno zaprijetila i dijelu Podravine, točnije selima uz rijeku. Prometnice koje vode do nekih sela bile su poplavljene, a kod Botova Drava se prelila i vodom poplavila polja.

Noće je bila kritična za za Drnje i Botovo gdje se od nedjelje ujutro grade zečji nasipi.

Sava kod Rugvice nastavila rasti

Jučer - Načelnik općine Rugvica Mato Čičak izjavio je u nedjelju navečer da Sava kod Rugvice i dalje raste i da je njen vodostaj u 22 sata iznosio 952 centimetra.

"Na žalost Sava i dalje raste, dečki i dalje rade boks barijere, nadamo se da će sve biti u redu", rekao je Čičak Hini.

Izvanredno stanje obrane od poplava u toj općini smještenoj 20-ak kilometara jugoistočno od Zagreba uvedeno je u nedjelju u podne zbog porasta vodostaja Save na 923 centimetra. Čičak kaže da je na kritičnoj točki u Hrušćici, naselju u općini Rugvica, angažirani 70 ljudi, a na drugim lokacijama na nasipu njih 200-tinjak.

Od utorka stabilizacija

Jučer - Voditeljica Službe u sektoru za hidrologiju DHMZ Tatjana Vujnović izrazila je u nedjelju nadu da će se od utorka, sa stabilizacijom vremenskih prilika, stabilizirati i prilike na nabujalim rijekama. „Sa stabilizacijom vremena u ovom dijelu Europe, koje nastupa od utorka, nadamo se stabilnom, ljetnom vremenu, nakon čega će i sve te silne vode morati teći i oteći će“, rekla je Vujnović.

Naglasila je kako su Drava i Mura počele opadati u Austriji, no da bi opale i u Hrvatskoj, njihova razina mora pasti i u Sloveniji.

Potvrdila je kako je Sava u gornjem dijelu počela opadati već u subotu, te da vodeni val po toj rijeci seli nizvodnu.

Trenutno je vrh vala u Rugvici i Prevlaci, selit će se dolje i to će trajati danima jer je Sava u tom dijelu spora objasnila je.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo