nešto novo / Vodimo vas u prvi hrvatski Park znanosti, mjesto na kojem su zakoni fizike i matematike čista zabava!

Image
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Dvadesetak eksponata u parku znanosti, zakone fizike, matematike i drugih prirodnih znanosti djeci, ali i odraslima objašnjava na zabavan i razumljiv način

10.5.2018.
18:50
Matija Topolovec/PIXSELL
VOYO logo

Uz nacionalne parkove i brojne druge ljepote koje Hrvatska ima, od sada se možemo pohvaliti i prvim Parkom znanosti, i to u Oroslavju. Iako će nekima zvučati neobično, onima koji dođu učiti fiziku i matematiku moglo bi biti itekako zabavno. Iako još čeka službeno otvorenje, Park znanosti već je posjetilo nekoliko grupa školaraca.

Svirati europsku himnu bez poznavanja nota, shvatiti Pitagorin poučak bez brojki i slova ili razgovarati šaptom na udaljenosti od 20 metara - sve je to moguće u prvom hrvatskom Parku znanosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ideja se kuhala dobrih 10 godina još tokom fakulteta. Nakon prestanka radnog odnosa utrošio sam sve svoje vrijeme, energiju i novčana sredstva i evo ga", rekao je Luka Veverec, autor projekta Park znanosti.

Ovaj Zagorac inženjer je građevine. On i njegov tim osmislili su i izradili cijeli znanstveni park, no ovdje neće stati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je tek prva faza projekta, ideja imamo nepresušno, baš nepresušno. Kad budemo spremni priču ćemo širiti dalje i nadam se privlačiti još veći interes", dodao je autor parka.

Sve funkcionira vrlo jednostavno. Zrcala, kuglice, kotače i sve ostale sadržaje u parku, potrebno je pokrenuti i kroz igru shvatiti kako i zašto tako funkcioniraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvadesetak eksponata u parku znanosti, zakone fizike, matematike i drugih prirodnih znanosti djeci, ali i odraslima objašnjava na zabavan i razumljiv način.

Među prvim školarcima koji su došli u znanstveni posjet Oroslavju su i četvrtaši iz OŠ Bartula Kašića Zadar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alenu su se najviše svidjele iluzije, a Riti konji i htjela bi ponovno doći. "Svašta smo vidjeli, naučili smo dosta toga, a najviše su mi se svidjele Newtonove kuglice", kazala je Dunja.

Znatiželjna i sretna lica autoru parka najveća su nagrada. "Sa svakom grupom je nova priča. Oduševljava me njihov smijeh i radoznalost. Nadam se da ćemo im ovako pomoći da se dalje razvijaju", poručuje Luka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve ostale željne znanja Park znanosti će svoja vrata službeno otvoriti početkom lipnja.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo