sve je spremno za eventualnu evakuaciju / Vodeni val na Savi u Brodsko-posavskoj županiji očekuju u četvrtak, ronioci spriječili urušavanje nasipa na Uni

Stotinjak vojnika pokušava ojačati nasip, i spriječiti da se nabujala Sava izlije i ugrozi ne samo Jasenovac nego i okolna mjesta. Sve su službe spremne ako bude potrebno evakuirati stanovnike

19.3.2018.
22:02
VOYO logo

Sava je u Jasenovcu dostigla najviši vodostaj u povijesti i još raste - na nekoliko mjesta je popustio 2 kilometra dug nasip, od siline vode je popucala cesta, problemima za tamošnje stanovništvo nema kraja.

Sava je narasla na rekordna 924 centimetra – čime je premašen najviši vodostaj te rijeke iz 1970 godine.

Zbog popuštanja nasipa, cestu u Uštici uništio je odron, a neka sela – poput Mlake, voda je potpuno odsjekla. Na teren su izišli i ronoci, koji najlonima ispod razine vode pokušavaju ojačati kritične dijelove nasipa. I stotinjak vojnika pokušava ojačati nasip, i spriječiti da se nabujala Sava izlije i ugrozi ne samo Jasenovac nego i okolna mjesta. 
Sve su službe spremne ako bude potrebno evakuirati stanovnike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji li opasnost da se ponovi Gunja? 'Svi su rukovoditelji na svojim dionicama, danonoćno se prati stanje'

"U Jasenovcu je doslo do formiranja tako velikog vodnog vala zbog posljedica formiranja dvaju vodnih valova na karlovačkom podrucju, Kupa Korana i od rijeke Save, koja je također imala dva vodna vala. Najviše je priodnijelo dva vodna vala rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici.

Nakon Jasenovca jer su to visoki vodostaji, 900 cm već su nama na nizvodnom djelu vodostaji porasli sve do Županje, tako da ne nekim mjestima imamo izvanredne mjere obrane od poplava. Očekujem da ovaj vodni val bude u tim nekim povećanim vrijednostima, ali desne pritoke Save srećom nisu vise tako jake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasipi se redovno održavaju. Normalno da kod ovako visokih vodostaja nasipi su saturirani i pojačano je procjeđivanje. Ne smijemo zaboraviti voluharice, miševe koji rade rupe u nasipima koji mogu dovesti do procjedivanja, zato se ovo pozorno prati. Pogotovo u ovoj situaciji kad imamo visoke vodostaje. Svi su rukovoditelji na svojim dionicama, danonoćno se prati", izjavio je za RTL Direkt Zoran Čavlović, voditelj Centra obrane od poplava sektora D.

Naš reporter JosipAntolić javio nam se uživo iz poplavljenog područja u Jasenovcu gdje je razgovarao s Mišom Čičakom iz Hrvatskih voda koji je kazao kako se seli vodni val, da tako se seli i dežurna ekipa koja neće noćas spavati kako bi sve držali pod kontrolom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodeni val na Savi u Brodsko-posavskoj županiji očekuju u četvrtak

U Zagrebu se večeras sastao Stožer civilne zaštite - na kojem su bili i ravnatelj Državnog ureda za zaštitu i spašavanje i predstavnici Hrvatskih voda i predstavnici lokalne vlasti. Kažu, spremni su za najgore. 

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije na sjednici održanoj u ponedjeljak razmatrao je stanje vezano uz porast vodostaja rijeke Save te kako će se nove oborine u njezinu slijevu odraziti na njezin vodostaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici Hrvatskih voda izvijestili su članove stožera o izvanrednim mjerama obrane od poplava na području Stare Gradiške, Davora i Slavonskog Kobaša. U Slavonskom Brodu na snazi su redovite mjere obrane od poplava, a u Slavonskom Šamcu pripremne mjere obrane od poplava.

Prema trenutačno raspoloživim podatcima, vrhunac vodenog vala u Brodsko-posavskoj županiji očekuje se u srijedu i četvrtak, 21. i 22. ožujka. Hrvatske vode procjenjuju da će na tom području vodostaj Save rasti za dodatnih 20 cm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer je zaključio da na području Stare Gradiške tijekom ponedjeljka i utorka preventivno treba postaviti vreće s pijeskom. Utvrdit će se dionica dužine 3,5 kilometra na dijelu gdje nema nasipa iako se ni na toj dionici ne očekuje da će se Sava izliti iz korita. Na dionici dugoj 1100 metara pojačat će se i nasip kanala Struga.

Po podatcima stožera, na terenu je 120 ljudi iz Hrvatskih voda, vatrogasci, postrojbe Civilne zaštite i lokalno stanovništvo. Hrvatske vode na svim dionicama po nasipu uz rijeku Savu uvele su danonoćna dežurstva kako bi se uočilo procjeđivanje nasipa te radi sanacije procjednih mjesta, a režim zaobalnih voda kontrolira se s četiri crpne stanice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

HGSS: Ronioci u ekstremnim uvjetima spriječili urušavanje nasipa kod Tanca na Uni

Image

HGSS: Ronioci u ekstremnim uvjetima spriječili urušavanje nasipa kod Tanca na Uni

HGSS: Ronioci u ekstremnim uvjetima spriječili urušavanje nasipa kod Tanca na Uni

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) izvijestila je u ponedjeljak popodne da su ronioci u ekstremnim uvjetima spriječili urušavanje nasipa kod Tanca na Uni.

U gotovo nemogućim uvjetima, s vrlo niskom temperaturom vode od sedam stupnjeva i nikakvom vidljivosti, ronioci su više od dva sata proveli u vodi u kojoj im je prijetilo pothlađivanje kako bi na kritičnome mjestu na nasipu spriječili daljnje urušavanje, priopćio je HGSS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, nešto poslije 12 sati tri ronioca iz Karlovca uz jednog člana Kluba podvodnih aktivnosti Vodomara stigli su na mjesto zarona na nasip između Uštica i Tanca. Budući da se radilo o odronu i urušavanju ceste, bilo je potrebno ojačati nasip uz koji ide cesta. Ronioci su razvukli deset cerada dugih deset metara i širokih četiri metra sa strane nasipa izloženog vodi te su tako ojačali nasip i zaustavili prodiranje vode i moguće potpuno urušavanje ceste.

Nakon toga ronioci su se uputili kilometar dalje kako bi na još jednoj kritičnoj točki pripremili moguću sanaciju, navodi HGSS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanredno stanje zbog poplava na snazi je i u Lici u Kosinjskoj dolini

Jučer je počeo padati novi snijeg i temperatura je pala ispod nule, pa je rast vodostaja trenutno zaustavljen. Vodostaj je 60 centimetara niži od 2010. Poplavljeno je 50-ak kuća i pratećih objekata, a kad opet krene južina, pod vodom bi se moglo naći oko 150 domaćinstava. Ugroženo je 500-ak ljudi, koji su već tjedan dana cestovno odsječeni i bez struje, pa im hranu, medicinsku pomoć i agregate dovozi 60 pripadnika interventnih službi. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo