svjetske reakcije / Vodeći strani mediji o komemoraciji Praljku: 'Hrvati odali počast osuđenom ratnom zločincu i 'mučeniku''

Image
Foto: Screenshot

'Slobodan Praljak nije htio ni jedne minute živjeti kao ratni zločinac jer on to nije bio. Njegova presuda je uvreda za pravdu', prenosi Post riječi Miroslava Tuđmana

12.12.2017.
9:23
Screenshot
VOYO logo

Mnogi vodeći strani mediji poput AFP-a, Associated Pressea, Washington Posta pa i Radio Free Europe izvjestili su o jučerašnjoj komemoraciji Slobodanu Praljku.

Tako je AFP svoj članak naslovio "Hrvati odali počast ratnom zločincu i 'mučeniku' koji se ubio na sudu". Izvijestili su o brojnim ljudima koji su dolazili javnim busevima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radio Free Europe pak izvještava o komemoraciji pod naslovom "Hrvati odali počast osuđenom ratnom zločincu" u kojemu se navodi kako se pojavilo nekoliko tisuću ljudi, a ističu nadalje da su se ondje pojavila dva ministra vlade. Pritom su podsjetili kako je hrvatski premijer Andrej Plenković prvotno oštro osudio "duboku moralnu nepravdu" haške presude hercegovačkoj šestorici, da bi kasnije reterirao i ustvrdio da Hrvatska, kao članica UN-a i Europske unije, poštuje presude Haškog suda.

Nadalje, Deutsche Welle u svom izvještaju ističe kako je Praljkova smrt "naljutila mnoge Hrvate koji njega i ostalu petoricu osuđenih smatraju ratnim herojima". U proteklim tjednima ljudi su širom Hrvatske i BiH ostavljali cvijeće i palili svijeće na gradskim trgovima kako bi odali počast Praljku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DW podsjeća da su zagrebački gradski autobusi jučer besplatno razvozili Praljkove obožavatelje po gradu, ali i da su na komemoraciji Praljku bila prisutna dva vladina ministra, ali i niz visokih dužnosnika vladajućeg konzervativnog HDZ-a.

Okupljanje koje je organizirala udruga hrvatskih generala demonstrirala je novi uzlet nacionalizma u najnovijoj članici Europske unije, piše Washington Postpod naslovom "Hrvatski nacionalisti odali počast osuđenom generalu za ratne zločine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slobodan Praljak nije htio ni jedne minute živjeti kao ratni zločinac jer on to nije bio. Njegova presuda je uvreda za pravdu", prenosi Post riječi Miroslava Tuđmana, sina pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Post podsjeća i na jučerašnju akciju Inicijative mladih za ljudska prava, prilikom koje su jučer popodne u Zagrebu upaljene svijeće za žrtve rata u BiH te je zatražena osuda agresivne hrvatske politike iz tog vremena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo